2019-08-19 07:59Pressmeddelande

Från Washington till Trump - USA:s alla presidenter i ny bok

Boksomslag: USA:s alla presidenter - Från Washington till Trump Boksomslag: USA:s alla presidenter - Från Washington till Trump

Presidenter och presidentval i USA följs intensivt i svenska medier - och nu, med Donald Trump, flitigare än någonsin. Den amerikanske presidenten är ju som supermaktens ledare världens mäktigaste man, men han är inte alltid så mäktig som man skulle tro. I boken USA:s alla presidenter lär USA reportern- och experten Karin Henriksson ut om allt det man vill veta om ämbetet, hur det utvecklats och de 44 männen som innehaft det, från George Washington till Donald Trump.

– Det är svårt att inte fascineras av presidenterna. Många har verkligen lämnat avtryck, ta bara Abraham Lincoln, som kom från enkla förhållanden, pluggade till jurist på egen hand och ledde landet genom inbördeskriget - och till förbudet mot det skamliga slaveriet. Och ta Barack Obama som 143 år senare valdes till den förste svarte presidenten, säger Karin Henriksson.

Valåret 2020 närmar sig - sittande presidenter segrar i allmänhet. Undantag finns, till exempel Jimmy Carter och George H.W. Bush och det skylldes på kris i ekonomin. För Donald Trump har en stark ekonomi varit det han kunnat skryta mest om, just nu ser det inte lika hoppfullt ut och handelskriget mot Kina och blossande oroshärdar i många delar av världen gör att många börjat undra om USA:s roll kommer att krympa.

Boken USA:s alla presidenter är en faktaspäckad guide för alla som vill förstå det hårda politiska spelet kring presidenten och kongressen. Här finns fakta, som hur många som mördats. Här finns berättelser om några av de saftigaste skandalerna. Här finns kuriosa om första damerna och husdjuren - de flesta presidenter eller något av deras barn har nämligen haft i alla fall något husdjur (utom Donald Trump). 

Karin Henriksson har tidigare gett ut flera böcker om USA. Senast Vänstern i USA och biografin Trump – miljarderna, medierna och makten samt Reagan – En kontroversiell ikon, som är den första biografin om president Ronald Reagan på svenska. Hon har också översatt själva grundbulten i det amerikanska systemet, författningen från 1787, Vi folket…

"I alone can fix it."
Ett självsäkrare och mer självcentrerat messianskt vallöfte är svårt att tänka sig. Men så uttalades det av Donald Trump, den mest osannolike presidentkandidat som nominerats av ett av de stora partierna. Chocken hade ännu inte lagt sig i delar av det republikanska partiet, GOP, efter fastighetsmagnaten och dokusåpastjärnan Trumps överraskande seger i primärvalen våren 2016. På konventet i Cleveland i Ohio målade han upp en dov bild av tillståndet i landet och upprepade sitt mantra "Make America Great Again".
 
– ur boken 
 
Karin Henriksson är på sverigebesök och tillgänglig för intervjuer 28/8–6/9.

Karin Henriksson är bosatt i Washington D.C. sedan tre decennier tillbaka och har rapporterat i Svenska Dagbladet, Amerikaanalys, Utrikesmagasinet och flera andra medier, samt är ibland gäst i Sveriges Radios USA-podden.


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med varumärken som Yoga Girl och Framgångsshowen, böcker och författare och företag, särskilt inom techsektorn.

Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén