2022-02-17 08:00Pressmeddelande

En personlig inblick i vår svenska trädgårdshistoria skildras i ny bok

Trädgårdsprofilen Gunnel Carlson släpper nu sin nya bok Min pappa var en trädgårdens mästare. Gunnels pappa Arthur Persson ägnade hela sitt liv åt växter och trädgård genom att vara trädgårdsmästare och plantskolist.

— Ibland siktade min pappa för högt och föll hårt. Hans idéer var då och då lite för djärva för tiden. Han var en väldigt skicklig yrkesman, men inte lika bra på det ekonomiska. Hans historia är också en del av 1900-talets svenska trädgårdshistoria. När det fanns en trädgårdsmästare i varje by, när den svenska villaträdgården föddes och skulle möbleras och det odlades både stort och smått, nyttigt och vackert, högt och lågt i de svenska handelsträdgårdarna och plantskolorna. ​​Och trädgårdslivet är inte bara en tillfällig trend vi upplever, utan något bestående säger, Gunnel Carlson.  

I boken Min pappa var en trädgårdens mästare – En del av 1900-talets svenska trädgårdshistoria, skildrar trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson kärleksfullt historien om sin pappa, trädgårdsmästaren och plantskolisten Arthur Persson. Utöver den personliga skildringen handlar boken om svenska plantskolors och trädgårdars historia, från början av 1900-talet fram till slutet av seklet. Boken gör också nedslag i Europa, i mellan- och efterkrigstidens England och hos de banbrytande odlarna i Holland. Vi möter även en rad tongivande personer, som genom sin yrkesgärning bidragit till utvecklingen av svenska trädgårdar. Boken är en personlig inblick i vår svenska trädgårdshistoria.

"I början var det knapert för Arthur och hans nystartade plantskola i Blekinge. Men andra världskriget hade gett fördelar för svenska odlare. När många av Europas odlingar låg i spillror gällde det att fortsätta producera eget, innan importen togs upp igen och konkurrensen utifrån kom ikapp. Fruktodlingarna var stora i trakten. I småländska Urshult, ett par mil bort, odlades en stor del av Sveriges frukt, och Arthur såg till att bli mellanhand och sälja vidare upp till sina gamla trakter i Sörmland."

— ur boken.

Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare. Hon är född och uppvuxen i Blekinge, där hennes pappa hade plantskola. Idag odlar hon sin egen trädgård i skånska Arlöv. Under tolv år gjorde hon trädgårdsprogrammen Gröna rum och Gunnels gröna för SVT, och för närvarande medverkar hon regelbundet i Go'kväll. Hon har bland annat skrivit böckerna Gröna rum, Gröna hjälpen, Trädgårdsguiden, Trädgårdsriket, Min gröna passion, Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa och Snödroppar - En galantofil kärlekshistoria tillsammans med Elisabeth Svalin Gunnarsson. Gunnel Carlson är också en populär föreläsare.

 

Boken släpps den 1 mars. 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Andersson
Presskontakt
Rebecca Andersson