2021-01-19 07:20Pressmeddelande

En ensam kvinnas kamp under andra världskriget i fokus i ny bok

Vivianne föds av en svensk, ensamstående mamma i Frankrike mitt under brinnande världskrig. Nästan tre decennier senare börjar hon söka mer i sina franska rötter och upptäcker snart att det hon fått veta om sin barndom inte stämmer. Men varför har hon inga egna minnen av perioden? Efter succén med debutboken Klar himmel, som sålts i över 20.000 exemplar på ett år, är Kristin Fägerskjöld tillbaka med en roman som på nytt utgår från en historieskildring. Nattens färger utspelar sig under två epoker som båda kretsar kring att leva i Frankrike under andra världskriget.

— Sommaren 2017 besökte jag och min familj Normandie och där kunde vi se att platsen fortfarande präglades av minnen från andra världskriget. Där och då kände jag att jag var tvungen att skriva någonting om detta. Jag ville inte att det skulle bli en traditionell krigsskildring eller bygga min historia kring en hjälte från motståndsrörelsen, det finns det redan så många av. Utan istället är det de små, vanliga människornas öden som fascinerar mig mest. Det tog ett och ett halvt år innan jag hade hittat den rätta infallsvinkeln och kunde börja på manuset, säger Kristin Fägerskjöld.

Nattens färger handlar om modern Elsa och dottern Vivianne, den äger rum under två tidsperioder. Under den första tidsperioden som utspelar sig strax innan och under andra världskriget är Elsa nyutexaminerad sjuksköterska i Jönköping. På väg för att besöka sitt föräldrahem strax innan jul möter hon en ung man och blir blixtförälskad. Tillsammans lämnar de Sverige och rymmer till Paris, ett år senare är hon höggravid och precis innan hon ska föda barnet överger han henne. Ensam, i ett främmande land under hot om ett världskrig, tvingas Elsa ta ett svårt beslut. När tyskarna ockuperar Frankrike sommaren 1940 har hon inga möjligheter att ta sig hem till Sverige längre, varken med eller utan sin dotter.

Den andra tidsperioden utspelar sig år 1970. Vivianne har vuxit upp med sin mamma Elsa och morbror Gunnar på en gård i Småland. Efter att hennes mamma råkat ut för en olycka och blivit glömsk och förvirrad, har Vivianne börjar tänka allt mer på sina franska rötter som hon fortfarande vet så lite om. När en gammal skolkamrat till henne köper en gård i Normandie, ser Vivianne sin chans att ta reda på mer om sitt förflutna. Ganska snart upptäcker hon att det hennes mamma berättat inte stämmer. Själv minns Vivianne nästan ingenting från tiden i Frankrike. Varför kan hon inte minnas sin barndom och vad var det egentligen som hände när tyskarna retirerade i juli 1944? Hennes morbror tror att hon kan hitta svaren i Elsas gamla dagböcker, som visar sig vara spårlöst försvunna.

"Trots att Elsa stirrade rätt in i muren kunde hon höra Behm dra på munnen i slutet av meningen. Ryktena om hur den lokala Gestapochefen plågade fångar i Caens fängelse hade nått även henne. De flesta som hamnade där kom aldrig tillbaka. Försiktigt vred hon på huvudet för att få ögonkontakt med Gibault, men soldaten vid sidan av henne satte pipan på geväret under hakan och sköt tillbaka ansiktet så att hon återigen stirrade in i muren. Metallen kändes iskall mot huden."

— ur boken


Kristin Fägerskjöld
är född 1974, utbildad civilekonom och har alltid haft ett passionerat intresse för historia. Hon debuterade våren 2020 med romanen Klar himmel på LB Förlag. I Nattens färger återvänder hon till tiden runt andra världskriget.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.

Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén