2021-07-05 08:00Pressmeddelande

Emma Molin från Grotesco regisserar Göta kanal 4 - Vinna eller försvinna

Pressbild: Emma Molin
Fotograf: Rickard L. ErikssonPressbild: Emma Molin Fotograf: Rickard L. Eriksson

40 år efter att komediklassikern Göta kanal eller vem drog ur proppen? gick upp på svenska biografer är det dags Göta kanal 4 - Vinna eller försvinna. Filmen regisseras av Emma Molin från Grotesco, som debuterar som långfilmsregissör, och produceras av Anders Birkeland (Göta kanal 2 och 3, Så som i himmelen) och Göran Lindström (Göta kanal 1, 2 och 3, Så som i himmelen) för GF Studios i samproduktion med bland annat SF Studios och C More/TV4. För manus står Rikard Ulvshammar (Grotesco, Se upp för Jönssonligan och Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult). Filmen beräknas ha biopremiär i Sverige hösten 2022 följt av lansering på C More. SF Studios distribuerar filmen i Norden.

”Jag vill ta det älskade konceptet Göta kanal och stoppa det i ett sammanhang som fungerar i nutid, och samtidigt få med den absurda, oväntade och oförutsägbara humorn från tidigare filmer. Att göra en film där det är omöjligt för publiken att inte skratta helt enkelt”, säger Emma Molin, regissör.

Precis som i de klassiska filmerna från 1981, 2006 och 2009 är filmens kärna en tävling på Göta kanal, men i Göta kanal 4 - Vinna eller försvinna är kampen en familjeuppgörelse.

När ägarna till båtvarvet ska skilja sig kan de inte bestämma vem som ska få det. De enas om att göra bodelningen genom en tävling på Göta kanal, där vinnaren får varvet. Bland alla missöden och utmaningar som uppstår, blommar humorn, visuellt och verbalt med hela familjen inblandade.

”Älskad eller utskälld så har alltid de galna färderna på Göta kanal fått vågorna att svalla, men en sak är säkert och det är att Göta kanal alltid har varit publikens val. Med lika delar svensk humorelit, Grotesco och en halsblåsande färd i hjärtat av Sverige ser vi fram emot att ge publiken vad de helt klart önskar – ett gott skratt”, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition på SF Studios.

“Vi har länge tänkt på en uppföljare till de tidigare Göta kanal-filmerna och med Emma hamnade vi helt rätt. Tillsammans med henne och Rikard Ulvshammar sätter vi filmen i en modern kontext utan att tulla på humorn och tempot. Extra festligt är att när filmen går upp på bio nästa år firar Västgöta-sidan av Göta kanal 200 år. Detta känns som det perfekta sättet att fira och hylla en kär gammal vän”, säger filmens producenter Anders Birkeland och Göran Lindström.

Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna kommer spelas in under augusti-september 2021 längs med Göta kanal. Filmen produceras av GF Studios i samproduktion med SF Studios, C More/TV4, Stiller Studios och Emma Molin Produktion.

Filmen distribueras av SF Studios i Norden och beräknas att ha biopremiär i Sverige under hösten 2022 följd av en lansering på C More.

”Vi på C More är jätteglada att få ta vid efter biofönstret för denna svenska klassiker som lockat miljoner till biograferna och tv-sofforna. Vi ser verkligen fram emot att få slussa ut den till en ännu bredare publik. Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna är en del av vår lokala satsning och efter succén med Se upp för Jönssonligan så vet vi att svensk långfilm är något våra användare verkligen uppskattar”, säger Jens Håkansta, Head of D2C på C More.

Emma Molin
Emma Molin är medlem i humorgruppen Grotesco, där hon både agerar och skriver manus. 2017 skrev hon manus till det mycket uppmärksammade Grotesco-avsnittet Ladies Night, som skildrar mansstrukturer och ojämlikhet i humorbranschen. Sommaren 2018 höll hon ett mycket uppmärksammat Sommarprat i P1, där hon bryggade i ämnet i Ladies night-avsnittet. Emma är även programledare och har setts leda bland annat P3 Guld och Guldbaggegalan.

Rikard Ulvshammar
Rikard Ulvshammar är medlem i humorgruppen Grotesco, där han är skådespelare och skriver manus. Han har haft roller i många svenska TV-serier och filmer och skrivit manus till bland annat Åsa-Nisse - wälkom to Knohult, Se upp för Jönssonligan och TV-serien Kontoret.

Anders Birkeland och Göran Lindström
Producenterna Anders Birkeland och Göran Lindström har arbetat tillsammans sedan mitten av 1980-talet. Tillsammans ligger de bland annat bakom filmer som Mannen från Mallorca, Bröderna Mozart, G, samt Oscarsnominerade filmen Så som i himmelen, Så ock på Jorden och Rallybrudar. Tillsammans ligger de även bakom både Göta kanal 2 - Kanalkampen och Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet. Göran producerade även Göta kanal eller vem drog ur proppen?.

För mer information, vänligen kontakta:
Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition, SF Studios,
yaba.holst@sfstudiose.se +46 73 411 95 35
Mattias Lundin, Marketing & Publicity Manager Sweden, SF Studios,
mattias.lundin@sfstudios.se, +46 70 099 88 71

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och TV-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

Om GF Studios
GF Studios etablerades 1981 och är ett av de äldsta fristående produktionsbolagen i Sverige. Första långfilmen var ungdomsfilmen G som genererade över 500.000 biobesökare och som fortfarande visas på TV-stationer i Norden. Även denna film var ett samarbete med SF. Sedan har ett 40-tal långfilmer producerats. Bland annat Så som i himmelen som blev Oscarsnominerad 2005. Bolaget erhöll även Dagens Industris Gasellpris 2007 och 2015.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.

Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén