2019-04-24 05:25Pressmeddelande

Efter depressionen – Karl Martindahl tillbaka med ny musik

Karl Martindahl 
Foto: Anna Hållams Karl Martindahl Foto: Anna Hållams

Idag släpper artisten Karl Martindahl sin comeback-singel “Only love can” som första smakprov inför sin kommande EP. När Karl började odla ett trädgårdsintresse fann han äntligen vägen ur en lång tids utmattning, depression och ångest – och hittade därigenom ny inspiration att skriva musik.

Den nya singeln och kommande EP:n är ett singer-songwriterhantverk med influenser av country, folkmusik och pop. Den musikaliska inriktningen är resultatet av en spirituell mognadsresa och en blandning av genrer vars storhet man förstår först man hör den. Singeln släpps samma dag som boken Den goda skörden - hur odlingen blev min terapi.

– Efter att ha jobbat som artist länge och varit i offentligheten större delen av mitt liv fann jag mig själv för några år sedan i ett bäcksvart mörker. Att jag nu har tagit mig ur det mörkaste och skapat musik som jag själv blir tagen av, känns otroligt spännande. Det var länge sen jag kände mig så trygg i min egen musik, samtidigt som jag är otroligt spänd på hur den ska tas emot. Jag var liksom tvungen att skriva de här låtarna - i första hand för min egen skull. De kom till mig genom odlingen och någonstans i grönskan började även jag att växa. Jag tror och hoppas att de som lyssnar ska gilla den lika mycket som jag gör, säger Karl Martindahl.

Som förälder, partner och egenföretagare kan vardagen vara en rejäl utmaning. Karl blottar, i både sin nya musik och i sin bok, en inre strid mellan vad som förväntas av en och vad en människa faktiskt klarar av och mår bra av. I Den goda skörden talar han ut om de mörkaste tiderna i sitt liv och delar med sig av hur man kan vända sitt mående genom att påta i jorden - och i den nya musiken får texternas budskap ta större plats än någonsin förr.

— Musiken jag släpper är mer autentisk än något jag tidigare har gjort. Det är en, för mig, väldigt spännande inriktning musikaliskt. Men även ett nytt sätt att skriva texter som dragit sin näring ur mitt mående, min resa, mitt hopp och min förtvivlan. Jag tror vi behöver ett större spirituellt uppvaknande i vår tid, det vill jag försöka bidra till, säger Karl Martindahl.

“Men det som skulle komma att bli den bästa terapin och rehabiliteringen för mig hade jag aldrig kunnat drömma om. Jag var mitt uppe i mitt personliga lilla helvete när några oansenliga pallkragar som jag inte sett åt två gånger tidigare plötsligt såg lockande ut. Utan någon större plan eller ens den minsta kunskap om odling köpte jag några sättpotatisar, lökar och frön till rädisor och morötter. Jag petade ner allt i jorden lite på måfå och minns att jag kände mig lättare om hjärtat än på länge. Sedan vattnade jag och höll tummarna för att det skulle växa. Och som det växte!”

Karl Martindahl är artist, låtskrivare och kanske mest känd från TV-programmen Fame Factory och Melodifestivalen som han medverkade i 2004 och 2005. Men redan som tolvåring hade han framgång med bandet The Flying Eagles, vars mest kända låt är Philippa. Nu är han bland annat aktuell med ny musik och föreläsningar.

 


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med influencers som Yoga Girl och Ångestpodden, böcker och författare och företag, särskilt inom techsektorn.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén
Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos