2022-06-03 05:55Pressmeddelande

DOM släpper visa med Gift Blessing, Lars T Johansson och Martin Riverfield

Omslag: DOM - Jag ser digOmslag: DOM - Jag ser dig

Efter debutvisan Det sitter en ängel på din farstubro släpper DOM (Mats Björke och Doris Dahlin) uppföljaren Jag ser dig. I Jag ser dig medverkar artisterna Gift Blessing, Lars T Johansson och Martin Riverfield. Tre röster, tre generationer. En ångermanlänning, en dalmas och en världsmedborgare, alla med olika bakgrund. 

Och låtens text bygger på en katastrof. När Coronan kom till Sverige fick Doris Dahlin inte panik. Hon är uppvuxen i en miljö där kriser var vardag. Lycka och värme kunde snabbt bytas ut av katastrof. Att pappan kom hem full och inte bara supit upp sin egen lön utan även tömt Doris sparbössa och matpengarna hennes mamma gömt. När deras hus gick på exekutiv auktion gällde det att bita ihop och fokusera på att överleva. Så när pandemin kom blev hon praktisk, tappade björksav, letade torkade fjolårsblåbär och vattenkällor i skogen. Kanske inte det klokaste att göra men praktiska sysslor är rätt bra för att mota bort oro. Mitt i det hade hon massor att tid för att skriva, men orden ville sig inte riktigt. Inte förrän på våren då det osannolika hände att hon som älskar musik men inte kan ta en ren ton, blev tillfrågad av Mats Björke om att ingå i ett musiksammanhang. Då började hon skriva sånger. Och vad kunde väl vara mer naturligt när oron kom ikapp också henne, än att den första sången skulle handla om själens skavsår. Sådana vet hon ju mycket om.

“Jag ville skriva om starksköras, om högkänsligas, men också alla människors rätt att få vara sig själva med hela sitt jag, ibland svag, ibland stark. Och om vår förmåga att stötta varandra, läka varandra. Det kändes extra viktigt att låta en manlig röst sjunga den eftersom det finns lika många sensitivt begåvade män som kvinnor och eftersom så många män hört av sig efter böckerna och berättat om svårigheter att bli accepterade med sina sköra sidor. När den versionen av sången var klar kom vi på att den skulle bli bättre med tre olika mansröster, tre olika generationer. Så den blev det!”, säger Doris Dahlin.

“Det är jätteroligt att vi fått med Gift, Lars och Martin i visan. Lite extra spännande känns det att Gift som rappar medverkar i en visa. Hans älsklingsord är sanning, både inför sig själv och andra. Att röra sig mot sanning, ärlighet, nakenhet. Och han vill skriva och sjunga om de stora frågorna, om människonaturen och om vad som är viktigt i livet. Det stämmer väl mot vad DOM vill med sin musik. Så det är klart vi frågade honom om han ville vara med och sjunga i en vers i Jag ser dig”, säger Mats Björke.

“Jag försöker samla ihop så många litterära drag och funktioner som möjligt. Jag gör det för att insiktsfullt skriva berättelser och skapa musik som skildrar sanningar om människonaturen. Vad livet går ut på musikaliskt i rapp-format. Och det känns jättehäftigt att få rappa i Jag ser dig, som ju är en visa”, säger Gift Blessing.

Gift Blessing  slog igenom TV-programmet Talang 2021, där han golvade juryn med en egenkomponerad låt och fick en golden buzzer och direktbiljett till finalen. Gift är känd för sina texter och sin snabba rap - 11,05 stavelser i minuten. Sedan medverkan i Talang har Gift medverkat i bland annat Carina Bergfeldts talkshow i SVT, Nyhetsmorgon och Malou Efter Tio i TV4. 

Lars T Johansson är skådespelare utbildad vid Scenskolan i Malmö. Direkt efteråt arbetade han fem år vid Skånska Teatern i Landskrona. En teater som då var Sveriges mest uppmärksammade, ett unikt kulturellt experiment, där han bland annat arbetade med skådespelare som Peter Haber, Rolf Lassgård, Ulla Sjöblom och Gunnel Lindblom, samt regissören, Peter Oscarsson. Han blev senare landets yngsta teaterdirektör, vid Västernorrlands regionteater. Lars är även trubadur, visgeneral  och återkommande artist i Mittrevyn, samt en välkänd radioröst som bland annat har varit programledare för populära Sök och finn i 20 år. 

Martin Riverfield vann Country SM 2018 och prisades året innan av Sveriges Radio som årets nykomling i Dalacarlia Music Awards. Han är låtskrivare, artist och musikproducent. Hans många sånger till andra artister gjorde att han ifjol blev nominerad till årets låtskrivare på Dalecarlia Music Awards 2021. Tidigare var han medlem i musikgruppen John Lindberg Trio och nu är han frontfigur i Martin Riverfield & The Wheels of Fortune, som bland annat fick ta emot priset ”Publikens val” som bästa band 2018.

DOM består av musikern Mats Björke och författaren Doris Dahlin. När pandemin kom fick Doris, som varit terapeut, många mail och samtal från människor som mådde dåligt och var i kris. Eftersom musik hjälpt henne många gånger började hon tänka på att hon utifrån egna och andras erfarenheter kanske skulle skriva sångtexter. Och när Mats  svarade på en av hennes Instagramposter ”skriv den texten så gör jag musiken” blev svaret genast ja. Så började det. I november släppte de sin första gemensamma låt, Det sitter en ängel på din farstubro, från en kommande EP under artistnamnet DOM. Duon skriver tillsammans lugn musik med målet att skapa hopp och framtidstro.

Mats Björke har under en lång karriär skrivit musik. Han har som musiker turnerat i hela världen och har bland annat varit medlem i Mando Diao. 

Doris Dahlin har skrivit flera böcker, bland annat storsäljaren Drunkna inte i dina känslor. 

Jag ser dig släpps idag och finns på alla streamingtjänster.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén