2022-11-24 08:05Pressmeddelande

Bota dina egna ryggproblem genom enkla övningar och livsstilsförändringar

Mer än 70 procent av Sveriges befolkning uppger att de har problem med rygg och/eller nacke, och problemen är en av de anledningar som orsakar högst sjukfrånvaro i landet. I boken Bli din egen ryggmekaniker ger professor Dr. Stuart McGill handfasta tips och råd, med tydliga beskrivningar av övningar - med målet att patienter ska kunna bli smärtfria helt på egen hand.

— Jag har i många år arbetat med patienter som har problem med rygg och nacke. Det är mitt arbete som ledde mig till Dr. Stuart McGill, och hans mångåriga arbete för att förstå hur man på ett bättre sätt ska kunna hjälpa dessa patienter - redan innan de behöver bli just patienter. Det är alldeles för många personer som går med smärta, och som gör allt de kan och söker all vård de kan tänka sig utan att smärtan försvinner, och som slutligen bara hoppas på att få en operation. Men det finns så mycket man kan göra, i ett mycket tidigare skede, säger Lars-Eric Bröddén, överläkare vid Ystads lasarett och specialiserad inom internationell ortopedisk medicin och idrottsmedicin.

Enligt professor McGill finns inte någon ”icke-specifik ryggsmärta”, utan det handlar om att man inte har gjort tillräckligt för att förstå och fastställa vad som orsakar smärta hos patienten. Hans budskap är att även om hjärnan registrerar en skada och förmedlar att den finns, sitter inte smärtan i huvudet utan kommer från någon struktur i ryggen. Därför bör smärtan kunna behandlas genom att man förändrar hur man ligger, sitter, står eller går. Enbart ett fåtal patienter behöver opereras, och dessa kan lätt identifieras genom några enkla frågor.

Man får i boken hjälp att analysera sin smärta, hitta roten och orsaken, och utöver övningarna lär man sig förstå hur man kan ändra sitt levnadssätt för att inte få tillbaka problemen. Allt i boken är baserat i forskning och evidens, men skrivet på ett lättillgängligt sätt så att gemene man verkligen ska kunna ta till sig informationen.

Lars-Eric Bröddén är överläkare vid Ystads lasarett och specialiserad inom internationell ortopedisk medicin och idrottsmedicin. Dr. Stuart McGill är professor emeritus vid Waterloo universitet i Kanada, där han undervisade under 30 års tid. Bli din egen ryggmekaniker är en svensk översättning av Stuart McGills bok Back Mechanic – The secrets to a healthy spine your doctor isn’t telling you (2015).

 

Boken släpps den 1 december. 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Linnéa Katz
Presskontakt
Linnéa Katz