2023-09-18 07:05Pressmeddelande

Bortglömt svenskt hantverk och kvinnohistoria presenteras i ny bok

Under 1800-talet bedrev folket från skogsbyarna i norra Dalarna en omfattande affärsverksamhet med hårsmycken som tilltalade såväl vanligt folk som prominenta personer och hoven i stora delar av Europa. Fotografen Ida Halling öppnas för denna kvinnohistoria när hon rensar bland sin farmors gamla saker och hittar ett hårsmycke. Hon börjar forska om hantverket, historierna och har med kameran som ingång samlat material till den nya boken Hårresande under lång tid.

– I vår tid råder ett underskott på berättelser som dokumenterar kvinnors arbete och roll i samhällsbygget ur ett historiskt perspektiv. Hårkullornas historia och hantverk är okänt för de flesta i dag. Det är ett stycke svensk historia – kvinnohistoria – som det finns väldigt lite samlad dokumentation om. Det gör den här historien högaktuell i dag, i ett samhälle som på många sätt strävar efter jämställdhet. Dessutom är detta något som idag är unikt, inte bara för Våmhus utan också för Sverige, säger Ida Halling.

Det här är historien om hårkullorna från den lilla byn Våmhus i Dalarna. Under 1800-talet begav de sig ut på arbetsvandringar runt hela norra Europa för att sälja smycken gjorda av hår. På så vis kunde de hålla nöden från dörren. Till på köpet gjorde de sig kända bland både ortsbefolkningar och diverse kungligheter och societetspersoner. I mitten av 1900-talet höll hantverket nästan på att dö ut, om det inte hade varit för tre kvinnors insatser för att hålla hantverket vid liv.

Hårresande: Våmhuskullornas hårsmycken och vandringar är en rikt illustrerad populärhistorisk fackbok, som skildrar hårkullorna och deras roll i samhället genom en historia som sträcker sig från sent 1700-tal till idag. Den berättar om hantverket med hjälp av detaljerade och konstnärligt tagna bilder på både nya och gamla hårarbeten. Utöver den historiska skildringen innehåller boken också en mängd personliga brev och anekdoter.

Författaren har i arbetet med boken haft kontakt med dagens hårkullor och släktingar till de som vandrade i Dalarna, som gett henne mycket information och fakta. Hårkullorna är fortfarande aktiva med hantverket som idag bedrivs mer som hobbyverksamhet och visas upp på Våmhus Gammelgård om sommaren. 

"Under 1800-talets andra hälft lyckades hårkullorna sammantaget tjäna mer pengar än vad männen drog in tillsammans på allt arbete inom jord- och skogsbruk, kolning, timmerflottning, korgarbete och herrarbete."

– ur boken.

Ida Halling är född och uppvuxen i Gävle, och bor nu i Stockholm. Hon är fotograf med inriktning på design och hantverk. Hon har alltid haft ett starkt intresse för kvinnohistoria. Hårresande är hennes debutbok.

 

Boken släpps den 25 september. 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.

Kontaktpersoner

Rebecca Andersson
Presskontakt
Rebecca Andersson