2021-02-09 07:15Pressmeddelande

Bok om relationer bryter samhällsnormer

Conny har precis lämnat en relation och fått hjärtat krossat. För att läka söker han sig till sitt gamla killgäng, som utvecklats åt ett mer destruktivt håll. I Karl Modigs tredje bok Slagsmål, får vi genom Conny följa hur män hanterar ämnen som kärlek, sorg, trauman, vänskap och våld, där manlighet, machokultur och mäns relationer till varandra står i fokus. Å ena sidan den raka, ärliga vänskapen och å andra sidan deras svårighet att prata känslor och nå varandra.

— För några år sen blev tre av mina killkompisar singlar inom loppet av två månader. Vi hade inte haft så mycket kontakt på flera år, men nu kom de tillbaka till mig. Jag hade saknat den kontakten, men blev också lite irriterad. Jag kunde känna frustration över att vi inte hade den gemenskapen när de hade förhållanden. Jag funderade över varför det inte gick att kombinera och krocken som blev när vi hade utvecklats åt olika håll. Jag diskuterade inte det då med mina kompisar, utan istället skrev jag denna bok där killar pratar med killar. Förhoppningsvis kan samhällsklimatet förändras och öppna upp för fler samtal mellan män, säger Karl Modig.

Conny var tidigare studenten som var sambo med en tjej och levde ett ganska vanligt liv, i alla fall på ytan. Nu har han precis kommit ur ett förhållande, hans hjärta är krossat. För att läka och fylla tomheten söker han upp sina gamla gymnasiekompisar. De har dock utvecklats åt olika håll, med det gänget blir det många fotbollsmatcher, hejaklackar och våld. Men Conny blir beroende av gemenskapen och det hela leder till att han hamnar i en våldsam spiral. Han behöver gemenskapen som Ibrahim och killarna erbjuder, men med den följer också en förväntan att ställa upp. Samtidigt som han försöker dölja delar av sitt liv som han inte vill att någon ska känna till. Istället faller han in i en mansroll som känns enkel och bekväm att hantera, dessutom är det så att sår på utsidan är enklare att hantera än sår på insidan.

Läsarna får i boken följa Conny ur ett jag-perspektiv. Bokens berättelse sker parallellt i nutid och dåtid, där händelserna vävs samman till Connys steg in i och tankar om vuxenlivet och manlighet. Det är många känslor och viktiga ämnen som aktualiseras i boken, som ilska, sorg, svek, ätstörningsproblematik, självskadebeteende, fråga om samtycke samt fysisk och psykisk misshandel.

"Vi är bara pojkar. Småkillar som precis fått ett smakprov på en annan värld bortanför skolgårdens stängsel. GT vänder sig mot mig och skriker. Att jag bara stått bredvid och tittat på. Att jag lämnat honom ensam. Hans kinder är röda och ögonen vattniga. Orden skakar när han skriker och hans röst är fylld av ilska. Det är konstigt att jag inte kunde förstå att han bara var rädd."

— ur boken

Karl Modig är född 1994 och studerar på Försvarshögskolan. Han tycker om politik, superhjältar och att skriva ledsna böcker med en glimt av humor. Han har tidigare gett ut böckerna Superkrafter: På gott och ont (2016) och Döden är inget skämt (2018).

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Emma Ahreborg
Presskontakt
Emma Ahreborg