2024-05-07 07:05Pressmeddelande

Bok om okänd svensk slavkapten ska uppmärksamma Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln

Med slavar i lasten

När Anne Agardh släktforskade i Londons historiska arkiv ramlade hon av en slump över dokument om en svensk kapten på slavskepp, som fraktade slavar för Sveriges räkning. Nu släpper hon den skönlitterära boken Med slavar i lasten, där hon helt utgår ifrån historiska fakta och information när hon dramatiserar berättelsen om svensk slavhandel - med fokus på Abraham Brinks uppväxt, liv och resor. Hur hamnade en man från en välbeställd akademikerfamilj i Åmål som kapten på slavskepp?

– När jag först läste i dokumenten om Abraham Brink kändes det obehagligt, men ganska snart insåg jag att det fanns en historia att berätta vidare - den om Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln. Genom att jag sedan med hjälp av en historiker kom åt fler dokument om Abraham Brink och hans liv från ett arkiv i Frankrike, så lyckades jag pussla ihop den större delen av hans liv, säger Anne Agardh.

Abraham Brink föddes i Åmål 1763. Släkten var välbärgad och hörde till de inflytelserika i staden. Framtiden såg ljus ut för honom och universitetsstudier hägrade. Men så ändrades allt. Vi får följa Abraham från barndomen och vidare genom livet. Han valde inte den lättaste vägen för att få sin försörjning. Frågan är varför?

“Slagen med piskan över slavens rygg dröjde sig kvar hos Abraham. Visst hade han pryglat tidigare då han som styrman behövt markera mot besvärliga besättningsmän, men detta var annorlunda. Dessa svarta män hade inte överträtt regler, frånsett att ha uppträtt trotsigt. Skulle han inte själv göra motstånd om han tvingades ner i ett mörker? Tankarna förde honom tillbaka till gången då han och Petter stått vid fönstret i Åmål och sett på då en tjuv fick spö utanför rådhuset. Han mindes diskussionen de haft om prygling, att det inte var något de kunde tänka sig att göra. Och ändå hade det nu blivit en del av hans vardag. Att det var så lätt att gå in i rollen, bortse från människan han gav sig på. Han var tvungen att vara herre över piskan för att det skulle fungera. Så var det i denna handel.”

— ur boken

Anne Agardh är pensionerad lärare och specialpedagog. År 2012 publicerade hon fackboken Brink – Den svenske slavkaptenen, och år 2018 barnboken Saskia – en tjej som mig


Med slavar i lasten ges ut av Whip Media och släpps den 20 maj.

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.