2023-09-07 09:00Pressmeddelande

Blåmusslor - en klimatsmart och hållbar råvara

Runt 70 procent av jordens yta består av hav, sjöar och andra vattendrag, men bara 5–6 procent av det vi äter kommer från havet. För att tillgodose våra näringsbehov kommer vi behöva äta mer av det som havet har att erbjuda. Tintin André vill med den nya kokboken Blåmusslor - en kokbok för framtiden öka vår medvetenhet om hållbar mat från havet och få fler att få upp ögonen för musslor. Odlade blåmusslor är en av de mest miljövänliga råvaror som finns och är dessutom nyttiga, goda, proteinrika, prisvärda, enkla och snabba att tillaga och passar till många smaker.  

– Jag har gjort denna kokbok med förhoppningen att fler ska upptäcka och hitta nya sätt att laga musslor på. Jag hoppas att musselätandet kommer att öka och att även musselskeptiker kan omvändas. För trots att blåmusslor både är en delikatess och en klimatsmart råvara är efterfrågan fortfarande alldeles för låg. Jag hoppas att det kommer att ändras i framtiden, säger Tintin André.

Att blåmusslor kan ses som en av de århundradets mest hållbara råvaror beror nämligen på att de fungerar som små reningsverk. De befinner sig långt ner i näringskedjan där de livnär sig på plankton och alger, vilket hjälper till att förhindra algblomning, syrebrist och övergödning i vattnet. En enda mussla kan varje timme filtrera runt fem liter vatten. 

Recepten i denna bok bygger på flera olika tillagningsmetoder och har hämtat inspiration från världens olika kök. Bland rätterna finns mingelmusslor, förrätter, sallader, pasta, grytor och andra mättande varmrätter. Flera av recepten är mycket enkla att slänga ihop och kräver ingen större insats. Musslor kan användas både till en närodlad delikatess och som vardagsmat. 

Författaren förklarar också hur man förvarar och tillagar musslor och vilka drycker som passar till. Boken beskriver även hur musselätandet ser ut i Europa och hur musslor lever, utvecklas och odlas, till exempel i marina kolonilotter i Göteborg och Helsingborg. 

Tintin André har rest världen över och bott och arbetat i Frankrike, Italien, Belgien, Mexiko och Thailand. Där har hon upptäckt hur man i de olika länderna använder musslor i matlagning och hur många fantastiska sätt det finns att tillaga dem på. Blåmusslor - en kokbok för framtiden är hennes debutbok.  

 

Boken släpps den 15 september. 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos