2021-04-07 06:40Pressmeddelande

Bitcoindeckare nästa del i populära norrländska serien

Förra året skrev hon en pandemideckare som släpptes samtidigt som det nya coronaviruset bröt ut. I uppföljaren som nu släpps har Gabriella Ullberg Westin återigen prickat in ett aktuellt ämne för den bärande intrigen, nämligen kryptovalutan Bitcoin. När vi faller är den sjunde boken i den bejublade "Morden i Hudiksvall"-serien med polisen Johan Rokka, en historia om vad som händer när girigheten förvrider oss tills det inte finns någon återvändo och katastrofen blir ett faktum.

— Idén till När vi faller fick jag en dag när jag rastade hunden i vår trädgård, från trädgården har vi utsikt över en lekpark. Bland gungor och klätterställningar stressade en man omkring med ett litet barn på armen. Barnet skrek och grät, och mannen pratade högt och hotfullt i telefon, förmodligen omedveten om att jag stod på höjden ovanför honom och inte kunde undgå att höra vad han sa. ”Jag ska ha pengarna imorgon”, skrek han, ”en miljon i bitcoin, din jävla idiot.” Efteråt kunde jag inte släppa det jag hört och undrade vilka personerna som pratade var och vad som föranledde den hotfulla tonen. Tankarna spann och koncentrerades kring pengar och girighet, och hur långt det kan driva oss. Jag gjorde en omfattande research och det blev sedan det bärande temat i När vi faller, säger Gabriella Ullberg Westin.

Barndomsvännerna Vera Bergh och Jens Frohm har tillsammans byggt upp en framgångsrik bitcoinfabrik utanför Hudiksvall. Investerarna i företaget ser sina pengar växa explosionsartat. När Jens hittas död är det en chock för hela samhället - Vera och Jens är profiler som har satt staden på kartan. Allt tyder till en början på att Jens har begått självmord, men är det verkligen så?

När vi faller är mer relationsdriven än tidigare böcker i serien, det är mellan karaktärerna snarare än de yttre händelserna som driver berättelsen framåt. En annan karaktär i boken är den ensamstående pappan Henry Frisk som jobbar som hantverkare med en ekonomi som är körd i botten. Han drömmer om att kunna ge sonen allt han vill ha och att visa sin exfru att han duger. En dag får han ett erbjudande som skulle ge honom de där pengarna han så väl behöver. Men det medför att han måste begå ett brott och kliva över en moralisk gräns han aldrig trott att han skulle korsa.

Kriminalinspektör Johan Rokkas och kriminaltekniker Janna Weismanns förhållande är ännu nytt och skört. De har fattat ett gemensamt beslut att inte skaffa barn, så när Rokkas längtan efter att bli förälder växer i takt med att förhållandet fördjupas ställs allt på sin spets. Det är en utmaning att hålla den professionella distansen i utredningen av Jens Frohms död, samtidigt som känslorna stormar på det privata planet. Utredningen är speciell, då ingenting är vad det först verkar vara, och som blir allt mer komplex.

"Blodet sipprar fram ur armens öppna sår, blir till en rännil och sedan en pöl. En skälvning går genom kroppen och hon andas ut. Allt känns lättare nu. En kraftig åskknall får fönsterrutan att skallra. En blixt lyser upp rummet och sekunden efter skjuter regnet smattrande skott mot rutan. Det är som om världen faller nu, som om sanningen vill fram. Pölen på bordet växer och hon sätter penseln mot den. De mjuka stråna absorberar blodet och en liten droppe blir hängande i spetsen. Gång på gång duttar hon penseln mot pappret, tills den sista bokstaven står där. Hon tar ett steg tillbaka och läser det hon skrivit.
Ja, det stämmer, tänker hon. Det som hände spelade ingen roll.
Han var för fan redan död."
— ur boken.

Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Hon har studerat tv-dramaturgi vid Stockholms konstnärliga högskola och kriminologi vid Stockholms universitet, och innan hon blev heltidsförfattare arbetade hon som kommunikationsansvarig på ett av Sveriges största telekombolag. Idag lever hon i Stockholm med sin man som är polis och deras två barn. När vi faller är hennes sjunde bok om kriminalinspektör Johan Rokka och hans kollegor vid Hudiksvallspolisen. Tidigare böcker i serien är Ensamfjäril, Springpojken, Fixaren, Slaktaren, Förrädaren och Ett enda andetag.

 

Boken släpps den 12 april 2021. 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Emma Ahreborg
Presskontakt
Emma Ahreborg