2023-01-17 07:45Pressmeddelande

Bella Linde guidar till din egen köksträdgård

Det sveper en våg av odlarlust över världen. Allt fler vill lära sig odla grönsaker och ha koll på vad de äter. Men många saknar kunskaper om grunderna, om jord och gödsel, om sådder, förodling och köksträdgårdens skötsel. Med boken Börja odla! vänder sig författaren Bella Linde till totala nybörjare såväl som till dem som odlat lite grann och guidar till en egen köksträdgård.

 – Med den här boken vill jag hjälpa både dig som är helt färsk i grönsakslandet och dig som har kommit igång men ännu är lite förvirrad. Oavsett hur mycket eller lite du odlar kommer du att känna dig rik! Det finns nämligen inget härligare än att tassa ut i trädgården en tidig morgon och plocka en tomat till frukostmackan, att framåt lunch hämta några knippen spenat till en sallad eller att grepa upp ett kok potatis till middagen, säger Bella Linde.

När man börjar odla uppstår gärna frågor som: Hur länge räcker jorden i en odlingsbädd? Varför blir det inga tomater på min planta? Varför växer det bara ogräs? Börja odla! – Din väg till en egen köksträdgård förklarar utan att dumförklara, väcker lust och längtan till den där första skörden och förmedlar att odling handlar om livet, miljön, överlevnad och en framtid. Det är viktigt att veta hur man odlar egna grönsaker och direkt nödvändigt att förmedla kunskapen till nya generationer. Så att alla vet hur maten kommer på bordet.

Börja odla! passar utmärkt för både den som aldrig ens planterat om en basilika, och den som redan odlat ett tag men vill utveckla sina kunskaper och bredda innehållet i köksträdgården. Hänsyn tas också till klimat och växtzoner. Det spelar inte heller någon roll om du har trädgård, en liten täppa eller balkong – i stort sett kan alla få till någon sorts odling med hjälp av denna bok.

“Om du inte har tillgång till en trädgård kan du odla i krukor på balkong eller terrass. Det som krävs är krukor och kärl som rymmer ordentligt med jord. En tomatplanta vill till exempel ha en jordvolym om minst 20 liter för att trivas, jämförelsevis rymmer en vanlig hushållshink 10 liter. Helst ska de dessutom vara lika breda som djupa. Tänk på att inte ha alltför tunga krukor, tillsammans med jorden blir de hopplöst tunga om du behöver flytta dem. Dessutom tål inte hängande balkonger hur mycket tyngd som helst. Undvik också plåtkärl, materialet blir så hett att växten kan bränna sig och dessutom dunstar vattnet gärna i förtid. Kärlen bör stå på fat så att vatten inte rinner ut över balkongen och ner till grannen.”
– ur boken. 

Bella Linde är journalist och författare med fokus på odling och trädgård. Hon har skrivit flertalet hyllade böcker på temat, bland annat Odla utan spade, Mästarnas Köksträdgårdar, Mästarnas Trädgårdsrum och Rätt ur jorden – Handbok i självhushållning med fotografier av Lena Granefelt. Börja odla! är Bella Lindes senaste bok, också den med Lena Granefelts bilder.

 

Boken släpps den 1 mars. 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos