2021-11-05 07:15Pressmeddelande

Bästsäljande författare och tidigare Mando Diao-medlem i gemensamt musikprojekt

DOM (Mats Björke och Doris Dahlin)DOM (Mats Björke och Doris Dahlin)

Vad har en erfaren musiker gemensamt med en musikälskande författare som inte kan sjunga? Vad har en ångermanländska född 1952 och en dalmas född 1982 gemensamt?

En hel del. Som att känslor är lika viktiga i musikskapande som i skrivande. Att de har lång erfarenhet inom sina områden, men gillar att prova nytt. Att det ska kännas roligt. Och att man ju faktiskt måste göra det som behövs i den här världen. 

Nu släpper författaren Doris Dahlin och musikern Mats Björke sin första gemensamma visa, Det sitter en ängel på din farstubro, under artistnamnet DOM.

Musikern Mats Björke har under en lång karriär skrivit musik. Han har som musiker turnerat i hela världen och har bland annat varit medlem i Mando Diao. “Pandemin skapade ett vakuum, från att ha varit ute på en Europaturné var jag plötsligt isolerad från omvärlden. Men samtidigt fick jag när allt stannade upp, tid att tänka efter, att fokusera på det jag verkligen vill. Skriva musik. Melodin och känslan till den här texten kom naturligt, det var en sån stund där jag direkt kände att text och musik gick in i varandra och skapade något nytt. Jag bodde med min familj på landet utanför Falun i ett lånat hus och jag minns att jag satt uppe på natten och sjöng in demot, den första versionen. Tyst för att inte väcka familjen och samtidigt upptagen av upplevelsen . Det var som det plötsligt fallit på plats, efter Doris och mina första möten då vi gått långa promenader, pratat och hittat varandra inom så många områden. Det vi gör känns viktigt. Det är roligt och det är något jag vill göra, hitta nya vägar och nya samarbeten. Doris och mitt arbete berikar mig på fler plan än musikaliskt”, säger Mats Björke.

Författaren Doris Dahlin har skrivit flera böcker, bland annat storsäljaren Drunkna inte i dina känslor. När pandemin kom fick Doris, som varit terapeut, många mail och samtal från människor som mådde dåligt och var i kris. Eftersom musik hjälpt henne många gånger började hon tänka på att hon utifrån egna och andras erfarenheter kanske skulle skriva sångtexter. Och när Mats  svarade på en av hennes Instagramposter ”skriv den texten så gör jag musiken” blev svaret genast ja. Så började det. Nu släpper de sin första gemensamma låt, Det sitter en ängel på din farstubro, från en kommande EP under artistnamnet DOM. Duon skriver tillsammans lugn musik med målet att skapa hopp och framtidstro.

“Texten kom till mig ovanligt snabbt, den satt redan där på farstubron, ängeln som torkar uppgiven gråt, lyssnar till tvivel och viskar att du är förlåten. Den som hjälper oss att tro på en morgondag. Vi vill med både text och musik förmedla hopp och inspiration i och efter pandemin. Det känns fantastiskt att få sammanföra våra olika erfarenheter och kunskap inom våra respektive områden och tillsammans med Jenny skapa något helt eget som vi tror och hoppas ska göra skillnad för dem som lyssnar. Jag har ofta känt att jag har en skyddsängel sittandes på min axel när jobbiga saker hänt. Nu hoppas jag att vi kan förmedla den känslan till fler”, säger Doris Dahlin.

”Jenny Almsenius borde upptäckas av fler”
Håkan Steen, Aftonbladet

Det sitter en ängel på din farstubro släpps idag och finns på alla streamingtjänster.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén