2022-02-02 08:00Pressmeddelande

Barnbokssuccén Adelina - med tecken som stöd - tillbaka i ny bok om rocka sockorna

Den 21 mars är det rocka sockorna-dagen, då vi uppmärksammar allas lika värde och att olikheter berikar. Linda Wenthe, mamma till Adelina som har Downs Syndrom och författare till succébarnboken Adelina och gosedjursfesten är nu aktuell med boken Adelina och de rockiga sockorna. Precis som den första boken om Adelina är även denna illustrerad med färgglada och mjuka bilder och det går att läsa boken både med och utan tecken som stöd.

— Det behövs fler böcker med tecken som stöd. Under Adelinas uppväxt har vi saknat roliga, spännande, färgglada barnböcker med tecken i, för de flesta böcker med tecken i är mer utformade som läroböcker. Jag ville ha en bok som kunde nå ut till den breda allmänheten, säger Linda Wenthe.

I boken vaknar Adelina med ett stort leende, hoppar ur sängen och öppnar garderobsdörren. Idag är det Rocka sockorna-dagen! Adelina funderar. Vilka strumpor ska hon välja? Rosa, prickiga, de med bananer på, eller kanske de som gör att foten ser ut som en krokodil? Det bästa av allt är att hon ju kan välja två olika!

Alla barns språkutveckling stimuleras av tecken som stöd, oavsett om man har en diagnos eller ej. Genom att teckna när man läser eller pratar förstärks det viktigaste i en mening och man saktar ner något, vilket bidrar till att öka förståelsen för det som sägs. När man som pedagog, förälder eller kompis utvecklar sin kunskap kring tecken möjliggör man också för personer som tecknar att göra sig förstådda vilket förstås är oerhört viktigt för att inkludera och skapa delaktighet.

I böckerna är det viktigt för Linda att förmedla att Adelina är en unik person, precis som alla andra, och beskrivs utifrån sin personlighet som busig, glad och nyfiken.

Adelina och de rockiga sockorna släpps den 7 mars.

Linda Wenthe har hela sitt yrkesverksamma liv jobbat med barn och vuxna med funktionsvariation. Engagemanget för kommunikation blev än större när dottern Adelina föddes då det flesta barn med downs syndrom har en försenad språkutveckling. Idag arbetar Linda som avdelningschef för Kvalitet och utveckling i förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs stad. Adelina och de rockiga sockorna är hennes andra bok.

I boken Adelina och de rockiga sockorna finns tecken på varje uppslag. Dessutom finns en QR-kod som länkar vidare till en film där Adelina och mamma Linda visar hur tecknen görs.

Lindas och Adelinas instagramkonto, med drygt 100 000 följare: @teckensomstod


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Linnéa Katz
Presskontakt
Linnéa Katz