2023-02-23 08:05Pressmeddelande

Avhoppad rysk soldat skriver om Putins krig mot Ukraina i ny bok

Nu ska jag berätta om mina upplevelser av det här kriget och hur jag hamnade i det från första början. Jag är medveten om konsekvenserna som väntar mig efter att ha berättat om min tjänstgöring, men att dölja sanningen innebär bara att förlusterna i kriget kommer att bli ännu större.
— ur boken ZOV – En avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina

Pavel Filatiev är fallskärmsjägare i den ryska armén när invasionen av Ukraina inleds, och deltar i attacken mot staden Cherson.

Efter två månader blir Filatiev skadad och evakuerad. Han återvänder till Ryssland, trött på det orättfärdiga kriget – där soldaterna bara är marionettdockor, som har att välja mellan att strida eller kastas i fängelse. För att avslöja missförhållandena inom den ryska krigsmaskinen offrar han allt. På nätet publicerar han sin dagbok från kriget, där han går till rasande angrepp på landets korrupta ledarskikt och den ryska militärens hemlighetsmakeri. Han vill stanna i Ryssland, men uppmanas att fly utomlands.

Nu kommer Pavels bok ZOV – En avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina ut i Sverige. Boken är ett kraftfullt försvar för de människor som drabbas av kriget.

Titeln ZOV (”rop”) anspelar på tre olika bokstäver som målades på stridsfordonen vid invasionen. ”Z” för det östra militärområdet, ”O” för Belarus och ”V” för ryska marininfanteriet.

Pavel Filatiev (född 1988) växte upp i ryska Volgodonsk, följde sin fars fotspår och tog värvning. Idag lever han som politisk flykting i Frankrike. Boken utges på 16 olika språk. Titeln ZOV ("rop") anspelar på tre olika bokstäver som målades på stridsfordonen vid invasionen. "Z" för det östra militärområdet, "O" för Belarus och "V" för ryska marininfanteriet.

 

Boken släpps den 2 mars.

 

Sagt om ZOV:
"Avslöjar förruttnelsen i kärnan av Ukrainainvasionen"
– Guardian 

"En extremt sällsynt dissidentröst inifrån Vladimir Putins armé [...] den högst dekorerade soldat hittills som talat klarspråk om kriget mot Ukraina och avslöjat sanningen om hur det ser ut inifrån."
– Today in Focus 

"En explosiv rapport"
– Washington Post

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén