2021-11-04 08:00Pressmeddelande

Ångestpodden fokuserar på gängkriminalitet i ny serie

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.
Foto: Ophelia LarssonIda Höckerstrand och Sofie Hallberg. Foto: Ophelia Larsson

Unga män som kallblodigt dödar varandra, gängkriminaliteten beskrivs som samhällets krig och det pratas om vikten av krafttag, hårdare straff och politiska åtgärder. Ångestpodden går i sin nya serie “Vi måste prata om gängkriminalitet” på djupet med hur det kunde bli så här. I sex avsnitt intervjuas bland annat poliser, anhöriga och avhoppare som alla upplevt spåren som gängkriminaliteten sätter.

— Att göra den här serien har varit omtumlande och känslomässigt. Att lyssna på berättelser som innehåller så mycket sorg och frustration. Men också hoppfullhet och konkreta lösningar. Vi har försökt lyfta olika delar och olika perspektiv för att ge en så bred bild som möjligt av det här samhällsproblemet. Vissa beskriver det som sker som krig. Oavsett hur man beskriver det är situationen ohållbar, säger Sofie Hallberg.

Efter tre månaders jobb och förberedelser släpps på torsdag 4/11 den första delen i poddserien “Vi måste prata om gängkriminalitet”. Under sex torsdagar kommer följande gäster till Ångestpodden:

• Diamant Salihu - Journalist på SVT som bevakat gängkonflikten i Järva sen 2016. 
• Biträdande områdespolischef i Järva om polisens arbete och vad dom skulle behöva.
• En mamma, Maritha, vars son blivit skjuten till döds. 
• En ung tjej, Ramo, vars anhöriga också blivit skjuten till döds. 
• Fatima, boende i Järva som kräver förändring. 
• Passus (en avhopparverksamhet som hjälper personer som vill lämna ett kriminellt gäng och/eller en kriminell livsstil) verksamhetschef Peter och en fd. kriminell som numera är verksam på Passus.

Med mellan 150.000-200.000 lyssningar i månaden har Ångestpodden sedan 2015 lyft viktiga frågor för att få fler att våga prata om tunga och viktiga ämnen. Inom gängkriminaliteten är den psykiska ohälsan ständigt närvarande. Hos killarna som begår brott, hos dom boende, hos anhöriga. Det är som en ond spiral av psykiskt lidande som sveper fram i samma takt som det dödliga våldet. 

Ångestpodden startades i januari 2015 med målet att bryta tabun kring psykisk ohälsa. Podden drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. Över 350 avsnitt har släppts och Ida och Sofie har tilldelats flertalet nomineringar och prisats för sitt arbete med att lyfta dessa oftast tunga och jobbiga frågor och samtal på ett lättsamt och stundtals humoristiskt sätt, för att fler ska vilja och kunna ta dem till sig.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén