2023-10-03 07:53Pressemelding

GJØR DU DETTE FÅR DU ENDA MER VARME UT AV VEDEN

Ved, vedfyring, peis, bod vedbodDet er ingen kunst å få en god og varm peis, hvis du har god og tørr ved. (Foto:Grønt Fokus)

Til tross for at en stor andel av norske hjem i dag har energieffektive varmepumper, så har det de siste par årene vært økt fokus på ved som fyringsmiddel. Årsaken er som kjent strømpriser som til tider virker å løpe løpsk. Fremfor kommende vintersesong er det derfor mange som satser på en kombinasjon av varmepumpe og vedfyring, men for å få mest mulig effekt ut av veden er det viktig å behandle veden riktig.

 

Hvis man spør den jevne mann i gata hvilken type ved som gir mest varme, så vil man sannsynligvis få svaret «bjørk». Bjørk virker å være den tresorten som er mest populær i Norge. Sannsynligvis fordi den er et middels hardt treslag som raskt tar fyr og som brenner forholdsvis godt og lenge. Men i perioder med stor etterspørsel etter ved vil det fort bli tomt for bjørk og da står man kanskje igjen med f.eks. eik eller bøk.

- Det skal du ikke bli lei deg for, forteller Thore Fossheim, Markedskoordinator hos vedbodleverandøren Grønt Fokus.

- Eik er et mer kompakt treslag enn bjørk og brenner saktere og dermed lengre. Det betyr at du ikke trenger å hive vedkubber så ofte inn i peisen, og det er jo positivt. Varmeeffekten er derimot helt lik, fortsetter Fossheim.

Dette er fordi 1 kg med bjørk gir samme varmeeffekt som 1 kg med eik. Men siden bjørk ikke er fullt så kompakt, så tar den mer plass. Har du mindre plass til ved, vil det derfor være bedre med eik enn med bjørk.

 

Er veden tørr?

Mange kjøper ved som har stått og tørket et år eller to, men når det er ekstra stor pågang etter ved, er det mulig du må ta til takke med ved som ikke har rukket å bli tørr nok. Hvis du mistenker at veden ikke er gjennomtørr er det derfor lurt å få tørket denne ytterligere før vinteren kommer.

Beste måte da er å stable veden på en pall som ligger litt opp fra bakken og med f.eks. en stålplate som tak. Uansett taktype, så er det viktigste at de dyrebare vedkubbene skjermes for regn. Vind er derimot bare positivt, så man skal ikke dekke til veden eller pakke den inn i en presenning. Sørg også for at veden ikke står for tett sammen.

- Luften må få sirkulere fritt rundt veden. Veden tørker raskere utendørs i frisk luft enn i garasjen. Bare den er beskyttet for regn, forteller representanten fra Grønt Fokus.

 

Oppbevaring gjennom vinteren

Når veden først er tørr spiller det mindre rolle hvor den oppbevares gjennom vinteren. Det viktigste er at den forblir tørr. Mange har stablet veden i garasjen, men det er ofte mange andre ting i garasjen å ta hensyn til. Hvis man skal hugge seg litt tennved, så må man gjerne passe litt ekstra på bilen som står der også.

- Vi synes jo selvsagt at det er best med en egen bod til veden. Et sted der veden kan ligge tørt og et sted der du kan hente den, uten å måtte snuble i andre greier. Hvis du har en egen bod til veden, så blir det også lettere å stable veden på en måte som gjør at den tar minst mulig plass, forteller Fossheim.

- Husk også at de mer kompakte vedsortene som eik og bøk trenger lengre tørketid enn de mindre kompakte sortene bjørk og osp, sier Fossheim til slutt.


Om Grønt Fokus

Siden starten i 1992 har Grønt Fokus satset på å fylle kundenes uterom, hovedsakelig rommet mellom «hus og hekk». I begynnelsen var det drivhus og drivhusprodukter som stod sentralt, og det var også fokus på videreutvikling av disse produktene med tanke på både barske, norske forhold og det rent funksjonelle. Etter hvert har hagestueprodukter tatt over som det ledende sortimentet, men både hagestuer og drivhus er core-produkter hos Grønt Fokus i dag. Grønt Fokus har hovedkontor i Kristiansand, og her finner man også den eldste utstillingsbutikken til firmaet. I tillegg kan man besøke de to andre utstillingsbutikkene på Alnabru i Oslo og på Forus utenfor Stavanger. I utstillingsbutikkene kan man se et utvalg av produkter der man fokuserer spesielt på hagestue og drivhus, men også andre utstillingsvarer fra et bredt sortiment. Grønt Fokus inngår i dag i Byggmax konsernet, og leverer varer over hele Norge.