2021-10-27 14:04Pressmeddelande

Skolkockar testlagar egenodlade linser - tillsammans med slottskrögare

Foto med linsväxter i förgrunden och ett antal personer i bakgrunden.

Projektet Rätt från slätt undersöker hur mer av det som produceras lokalt också kan konsumeras lokalt. Den 4 november ska de fem projektkommunernas skolkockar testa om sommarens demonstrationsodlade linser går att laga god mat på.

Grästorp, Essunga, Vara, Vänersborg och Götene kommuner samverkar i arbetet med
det EU-finansierade projektet Rätt från slätt under åren 2020-2022. Omvärlds-bevakning, kunskapsträffar och studiebesök är några av projektets aktiviteter.Dessutom demonstrationsodlas några olika proteingrödor för att se vad som skullekunna trivas på Västgötaslätten. Sommarens skörd av två olika sorters linser ska nutestlagas av ett 20-tal av projektkommunernas skolkockar.

Testlagningsdag med inspiration och experimentverkstad
Den 4 november samlas i ett 20-tal skolkockar i Grästorp för att tillsammans medGunnebo Slotts kock Patrik Sewerin inspireras kring hur baljväxter kan lagas riktigtsmakliga. Skolkockarna kommer från Grästorp, Essunga, Vara, Vänersborg ochGötene och kommer under dagen att dela med sig både av sina egna redanbeprövade recept men också utveckla nya. Dessutom bidrar Patrik Sewerin med tipsoch recept från maten som serveras på Gunnebo Slott.
En del av testlagningen går också ut på att jämföra projektets egenodlade linser medde linser som vanligtvis köps in till köken. Är det någon skillnad på dem
eller smakade och beter de sig likadant?

Rätt från slätt är främst ett näringslivsprojektsom tittar på nya affärs-möjligheter förlivsmedelsproducenter och livsmedelsindustriför att se hur en kommun kan bidra till stärktlivsmedelsproduktion utöver att arbeta medde offentliga köken och upphandling.

"Rätt från slätt är främst ett näringslivsprojekt som tittar på nya affärsmöjligheter för livsmedelsproducenter och livsmedelsindustri för att se hur en kommun kan bidra tillstärkt livsmedelsproduktion utöver att arbeta med de offentliga köken och upphandling", säger projektledare Sofie Skalstad.



Om Grästorps Kommun

Välkommen till Grästorps kommuns pressrum. Grästorps kommun ligger i Västra Götalands Län och i gamla Skaraborgs Län, precis nedanför Vänern. Grästorps kommun är en av Sveriges mindre kommuner med nästan 6000 invånare. I Grästorps kommun arbetar nästan 500 personer för att; ge omsorg till våra barn och äldre, sköta vatten, avfall, renhållning och trafik, ansvara för stadsplanering och byggfrågor, arbeta med kultur- och turism samt fritidsverksamhet plus mycket mer.


Kontaktpersoner

Sofie Skalstad
Näringslivsutvecklare
Sofie Skalstad