2021-03-04 08:49Pressmeddelande

Pandemin skapar nya sätta att arbeta

Barn som leker vi vatten

 

Covid har inte bara fört med sig negativa upplevelser, utan har även skapat nya sätt att arbeta, som inte hade hänt om man inte hade varit tvungen att tänka nytt. Det kan Karin Löfman intyga, som arbetar på Ambjörnsgården, som förskolelärarare.

- Vi ställde om på en vecka. Vi har varit ute hela dagarna fram till november, då gick vi in och åt mellanmål också. Det är inte förrän när det blev minus ute som halva gruppen växelvis är ute och inne, säger Karin Löfman.

Även hur man samarbetar organisationsmässigt på förskolan har ändrats på ett naturligt sätt när många barn och lärare i början av pandemin inte fanns på plats.

- Vi ställde om i huset för att hjälpas åt – fanns det tre hemvister förut, så är det ett hus nu. Behövs man någon annanstans i huset, så är det mer naturligt nu att flytta på sig. Vi har ett driv här för att ge barnen det bästa och vi vänder och vrider på oss för att hitta nya sätt att göra det när många pedagoger är borta.

Något annat som upplevs positivt är att projekteten med barnen har får nya lärmiljöer ute som förhöjer kvalitén.

- Den yngsta avdelningen hamnade på torget och arbetade utifrån ett hållbarhetsperspektiv med att torget ska kännas som deras. En annan avdelning valde att gå till ån Nossan och arbeta med vatten. Även inskolningen har vi haft ute istället och föräldrarna följer då med i utemiljöerna som man är i under dagen. Vi kommer fortsätta att arbeta med att vara ute och det behöver inte vara inom skolans område – vi kan vara på så många fler ställen där vi kan synas, upptäcka och uppleva.

Andra fördelar är att digitaliseringen har gått snabbare genom att man har varit tvungna att ha digitala föräldramöten genom videolänk, vilket har resulterat positivt i att fler föräldrar har deltagit och även varit aktiva på mötena. De föräldrar som inte kan vara med i realtid kunde ta del av ett inspelat möte och sen återkoppla med frågor. En annan fördel är att kurser och utbildningar finns digitalt så att man slipper att åka så långt.

När vi kommer in på yrket och vad det ger henne. Så är svaret självklart – det ger mig skratt, framför allt hur barnen ser på världen. Att sitta ner och diskutera med kollegor är också något som ger mig mycket. Jag hamnade i yrket på ett bananskal, nu har yrket växt med mig och är ett självklart val – Det är ett yrke jag trivs väldigt bra med, avslutar Karin och hastar vidare till det bästa hon vet, undervisning och omsorg.

Faktaruta

Bor: Grästorp, Tengene.

Familj: Sambo och 2 barn

Läser: Studentlitteratur och skönlitteratur

Intresse: Hästar och att rida
Utbildning: Förskolelärare

 

 

 

Karin Löfman
Förskollärare
Grästorps kommun
Telefon 0514-580 46
karin.lofman@grastorp.se



Om Grästorps Kommun

Välkommen till Grästorps kommuns pressrum. Grästorps kommun ligger i Västra Götalands Län och i gamla Skaraborgs Län, precis nedanför Vänern. Grästorps kommun är en av Sveriges mindre kommuner med nästan 6000 invånare. I Grästorps kommun arbetar nästan 500 personer för att; ge omsorg till våra barn och äldre, sköta vatten, avfall, renhållning och trafik, ansvara för stadsplanering och byggfrågor, arbeta med kultur- och turism samt fritidsverksamhet plus mycket mer.