2021-03-04 09:44Pressmeddelande

Grästorp kommun effektivast i landet

RKA, rådet för främjande av kommunala analyser, har undersökt vilken kommun i Sverige som är effektivast utifrån statistik från utbildning- och omsorgssektorerna. I den statistiken får Grästorps kommun 85, vilket räcker till en förstaplats bland Sveriges alla kommuner.

- Eftersom vi ser att vi kommer att ha svårt att klara av välfärden i framtiden med befintliga resurser, så håller vi på att ställa om. Genom att ta fram Grästorp 5.0, ett målarbete med fem ledord, som är helhet, digitalisering, värdskap, medledare och innovation, har vi bland annat skapat högre effektivitet och kostnadsmedvetenhet, säger Linda Esseholt Hermansson, kommundirektör i Grästorp kommun.

Rapporten fokuserar på de största områdena i den kommunala verksamheten, vilka är förskola, kommunal grundskola, kommunal gymnasieskola samt områden inom stöd och omsorg, som funktionsnedsättning, ekonomiskt bistånd samt äldreomsorg.

- Det är fantastiskt roligt att vi ligger i topp när det gäller att ge maximal kvalitet för skattepengarna. Jag tror att detta beror på vårt arbete med 5.0, men också att vi är en liten kommun med ett fint helhetsperspektiv, noggrann ekonomistyrning och alla verksamheter lokaliserade på en ort. Vi har också ett väldigt gott samarbetsklimat och det är en grundläggande förutsättning, fortsätter Linda Esseholt Hermansson.

Grästorps kommuns resultat sticker framför allt ut inom förskolan, där man hamnar på 90 i index och grundskolan, där man hamnat på 79.

- ­Resultatet kommer från det omställningsarbete som vi påbörjade under 2017, där helhet spelar en nyckelroll, som bland annat bidragit till att vi använder de personella och ekonomiska resurserna på bästa sätt med fortsatt kvalitetsutveckling. Jag vill även lyfta våra kompetenta rektorer och medledare som har utvecklat kvaliteten och resurseffektiva arbetssätt – i allt från bemanning till organisering. Tillsammans med en bra dialog mellan politik och verksamhet har hela stödkedjan bidragit till där vi är idag, säger Eva Dahl, skolchef på Grästorps kommun.

Några av de slutsatser som framkommer i rapporten är att få kommuner är effektiva på allt – några kommuner är effektiva på något område. Vad som förenar de riktigt framgångsrika kommunerna uppges bland annat vara ordning och reda, politisk stabilitet, ledarskap och en framåtsträvande förbättrande kultur.

 



 


Om Grästorps Kommun

Välkommen till Grästorps kommuns pressrum. Grästorps kommun ligger i Västra Götalands Län och i gamla Skaraborgs Län, precis nedanför Vänern. Grästorps kommun är en av Sveriges mindre kommuner med nästan 6000 invånare. I Grästorps kommun arbetar nästan 500 personer för att; ge omsorg till våra barn och äldre, sköta vatten, avfall, renhållning och trafik, ansvara för stadsplanering och byggfrågor, arbeta med kultur- och turism samt fritidsverksamhet plus mycket mer.


Kontaktpersoner

Eva Dahl
Kommundirektör
Eva Dahl

Relaterad media