2019-01-14 09:07Pressmeddelande

De kan vinna priset Årets Peppare på Idrottsgalan 2019

Generation Pep, en icke vinstdrivande organisation initierad av Kronprinsessparet, arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. För två år sedan instiftade organisationen Årets Peppare, ett pris som delades ut av Prins Daniel på Idrottsgalan. Efter mängder av fina bidrag som har kommit in under hösten är nu tre finalister klara för Årets Peppare 2019.

Årets Peppare ska belöna en person, organisation eller ett initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig. För att hitta Årets Peppare har nomineringar samlats in från svenska folket under hösten 2018. Därefter har juryn utsett tre finalister varav en kommer att bli Årets Peppare 2019 och ta emot pris i direktsändning på Idrottsgalan den 21 januari.

Finalisterna är: Friskis&Svettis, Goodsport och Haninge Kommun

Friskis&Svettis 
Friskis&Svettis har skapat en folkrörelse där rörelse blivit tillgängligt för många. En viktig del av verksamheten är satsningar på särskilda målgrupper. Det kan handla om integration, unga som riskerar att hamna i utanförskap eller ett socialt sammanhang för de äldsta. Genom satsningar som Röris och Mini-Röris har arbetet också satt ännu fler barn och unga i rörelse i skola och förskola över hela landet.

"Vi är enormt stolta över att vara nominerade till årets Peppare. Friskis&Svettis peppare finns i 110 föreningar i Sverige och flertalet gör detta på sin fria tid. De har lust till sin uppgift och drivs av att få barn och vuxna i rörelse. Vi vill också lyfta att nomineringen även gäller de över 30000 pedagoger som gått igenom Friskis utbildning till rörelseinspiratörer inom Röris och nu tar hand om spring i benen och behov till lugnare övningar i klassrum, på skolgårdar och i förskolor.", säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Patrik Asplund, Goodsport
På kort tid har Goodsport vuxit till en landsomfattande verksamhet som skapar integration genom nya mötesplatser där barn och unga kan inspirera varandra och känna gemenskap. Stiftelsens strategiska och långsiktiga arbete skapar hela tiden bättre förutsättningar för fysisk rörelse och en positiv utveckling för såväl den enskilda individen som för samhället i stort.

”Det är mycket glädjande att bli nominerad för stiftelsens arbete som främjar integration och hälsa bland unga i Sverige. Vi vill även genom nomineringen belysa alla duktiga ledare i våra projekt som verkar som goda förebilder och peppare, som får tusentals unga att välja rätt väg i livet”, säger Patrik Asplund, VD för stiftelsen Goodsport.

Haninge kommun
Kommuner har en viktig roll för att skapa en mer jämlik hälsa mellan barn och unga. Haninge kommun har under lång tid prioriterat arbetet för ökad fysisk rörelse. Samtidigt har man jobbat för att skapa inkluderande och jämlika förutsättningar för fysisk rörelse inom hela kommunen, trots de olika geografiska och socioekonomiska förutsättningarna inom kommunen.

”För oss i Haninge kommun är arbetet med barn och unga helt centralt. Att dagligen skapa förutsättningar för barn att känna rörelseglädje är en stor och viktig arbetsuppgift. Vi är stolta över det arbete vi gör tillsammans med föreningslivet och ser det som en stor ära att vara en av finalisterna till Årets peppare”, säger Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande.

Årets jury består av: 

H.K.H. Prins Daniel 
Carolina Klüft, Generation Pep, fd. Elitidrottare.
Britta Thedin Jacobsson, doktor i idrottsvetenskap, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet
Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen Nynäshamns kommun, ledamot av 2015 års Skolkommission
Aron Andersson, äventyrare, föreläsare och inspiratör
Stephan Wilson, producent, programledare, barn- och sportprofil
samt vinnaren av Årets Peppare 2018:
Sara Marklund, rektor på Gerestaskolan

Den slutgiltiga vinnaren kommer att presenteras under Idrottsgalan i SVT den 21 januari 2019.

Vill du veta mer om finalisterna? Generation Pep publicerar löpande filmer om varje finalist på:
Insta: @gen.pep
Facebook: @generationpep

För ytterligare information, kontakta: Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig, 070-64 94 690, emma@generationpep.se

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep som tillsammans med aktörer från hela samhället vill driva ett ambitiöst och långsiktigt folkhälsoarbete med barn och unga i fokus. Läs mer på generationpep.se


Om Generation Pep

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep som tillsammans med aktörer från hela samhället vill driva ett ambitiöst och långsiktigt folkhälsoarbete med barn och unga i fokus. Läs mer på generationpep.se


Kontaktpersoner

Kajsa Djupfeldt
Digital kommunikatör
Kajsa Djupfeldt
Emma Blomdahl Wahlberg
Kommunikationsansvarig
Emma Blomdahl Wahlberg