2017-06-21 17:34Pressmeddelande

​Världskänd arkitekt designar Gällivare

null

Gällivare kommun har beslutat att anlita den namnkunnige arkitekten Michael Green för utformningen av den nya Multiaktivitetshuset som ska byggas i centrum. Mr Green har formgivit mängder av byggnader över hela världen och har en förkärlek till trä, något han anser vara det miljömässigt rätta byggmaterialet som hör framtiden till.

Sedan en tid tillbaka äger kommunen fastigheten Gojan, i folkmun kallat ”Tempohuset” och förfogar nu över alla fastigheter i området där det nya multiaktivitetshuset ska byggas. Den sista pusselbiten är därmed på plats och planeringsprocessen för den nya byggnaden är i full gång.

- Omvandlingen i Gällivare är mycket spännande och när jag lyssnar på målen som kommunen har så börjar jag redan se hur helheten kan gestalta sig, säger Michael Green under ett besök i Gällivare och fortsätter; att samla sport, kultur och kommers på en plats där människor i olika åldrar kan mötas är visionärt och viktigt för stadens framtid.

- Det känns jättebra med den satsningen vi gör genom att anlita en världskänd arkitekt som Michael Green. Han sätter trender och andra följer honom, det är precis rätt arkitekt att bygga vårt multiaktivitetshus. Han vill bygga medborgarnas hus och att de ska få vara med i processen och därför känns det helt rätt att han får förtroendet att utforma det nya Gällivares viktigaste byggnad, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

- Det är oerhört skönt och positivt att någon utifrån bekräftar att vi tänkt rätt. Det känns som att han är rätt person att skapa och förverkliga vår vision om en mötesplats för alla. Något som alla kommunmedborgare känner är deras, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

- Det känns otroligt inspirerande att en av världens främsta arkitekter inom träbyggande vill ta sig an Multiaktivitetshuset. Hans styrkor passar perfekt med våra hållbarhetsperspektiv. Det sociala genom sina idéer om mötesplatser, det ekonomiska med materialval och livscykelperspektiv. Och inte minst det ekologiska med träbyggande och hur vi binder CO2, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Henrik Ölvebo.

Dialog & kommunikation

Under arbetet framåt är det viktigt att ta väl hand om de lokalhyresgäster som påverkas och snarast möjligt finna goda lösningar för dessa. Likaså att kommunicera med de privata hyresgästerna i området och redogöra för planerna allt eftersom de börjar ta form. I dagarna (21-27 juni) ordnar samhällsbyggnadsförvaltningen informationsträffar med idrotts- och kulturföreningar samt ungdomar i åldern 6-19 år.

Mer om arkitekten Michael Green:

http://mg-architecture.ca/about-us/process/

https://www.svenskttra.se/tidningen-tra/2017-1/michael-green-utmanar-i-usa/

https://youtu.be/Xi_PD5aZT7Q

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund