2019-04-23 15:40Pressmeddelande

​Vallje – en verkstad för entreprenörer

null

Vallje är en arbets- och mötesplats som har skapats i det EU-stödda projektet Utvecklingsnod Sápmi. Nu driver det samiska utvecklingsbolaget Ávki AB ett nytt projekt- Inkubatorn på Vallje. Syftet är att utveckla små företagare i Gällivare kommun.

Cora Karlsson leder ett utvecklingsprogram inom projektet där målet är att 20 entreprenörer ska ha utvecklat det egna företaget. – Vi tar fram en handlingsplan för varje företag, tittar på var de står nu och var de ska. Entreprenörerna har en tanke och vill utvecklas och tillsammans tar vi oss framåt, förklarar Cora Karlsson.

Projektet pågår under två år och har precis fyllt det första årets tio platser där ny antagning kommer ske vid årsskiftet. Under programtiden ordnas med enskilda träffar utifrån de enskilda handlingsplanerna men man träffs också i grupp.

- Det är en plats för företagare att utvecklas där de också får handledning och en chans att träffa andra företagare där de lär av varandra. De får också möjligheten att träffa andra företagare från hela Norrbotten via Go Business som grundats av Piteå Science Park, säger Cora.

Företagare från när och fjärran

En av deltagarna är konstnären Baqer Hassan från Irak. Hans dröm är att öppna ett konstgalleri i Gällivare där han kan hålla kurser och workshops. Jana Giterman och Roman Stanislavovich har kommit till Gällivare från Estland samt Irland och driver företaget RJ Foto. – Vi fotar porträtt men också landskapsbilder. Går man upp på fjället känns det som om man kan ta på himlen. Färgerna och allt är så vackert här, säger Jana.

Amanda Matti som driver Explore More Media är en av deltagarna som också varit kursledare med en snabbkurs i kommunikation. Här får deltagarna lära sig tänka kring strategi, innehåll och kanaler och sådant som är bra att tänka på när man vill nå ut och marknadsföra sitt företag på sociala medier.

Dessutom deltar följande personer/företag i utvecklingsprogrammet under det första året:

Anastasia Fliegel - Online marketing

Labro Fastigheter och städ

Mari Bugge

Medaktiv

Sara Skum

Spira

Stinas Hårcenter

Trojka

Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Leader Polaris, Gällivare kommun, Längmanska Företagarfonden och Sparbanken Nord.

För mer information se vallje.se

Foto: RJ Foto

Nyheterna ges ut av:

Gällivare kommun Avki logo Gällivare Näringsliv AB

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund