2018-09-11 14:52Pressmeddelande

​Tove Johansson från Gällivare nominerad till lärarpriset Guldäpplet

null

Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. På Skolforum & Framtidens lärande den 29 oktober koras årets pristagare. Tove Johansson, mellanstadielärare på Hedskolan i Gällivare är en av de nominerade.

Digital kompetens blir allt viktigare i skolan. Från i höst gäller reviderade läroplaner och kursplaner som innebär att alla elever ska bli digitalt kompetenta. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är både en pedagogisk möjlighet och en utmaning för lärarna. Totalt har hundratalet lärare och förskollärare nominerats, från alla landsändar, till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet som delas ut årligen sedan 2002.

En av de nominerade är Tove Johansson, mellanstadielärare på Hedskolan i Gällivare. Nominerad bland annat för att hon på ett naturligt sätt integrerar ny teknik i undervisningen, med smartboard, iPad, dator, mobil och annan teknik. På ett inspirerande sätt integrerar Tove olika skolämnen, samtidigt som hon inkluderar alla elever och skapar goda lärmiljöer där eleverna uppnår goda studieresultat.

- Det känns så roligt att vara nominerad och därmed bli uppmärksammad och uppskattad för det arbete jag bedriver varje dag. De digitala verktygen är superviktiga och ett självklart inslag i min undervisning, säger Tove och fortsätter;

- För mig är smartboarden lika viktigt i mitt klassrum som min whiteboardtavla både för genomgångar eller interaktiva övningar med barnen. Digitala verktyg skapar helt andra möjligheter att nå alla elever oavsett kunskapsnivå och målsättingen att skapa en tillgänglig lärmiljö realiseras. I våras hade jag till exempel helt plötsligt 24 elever som med iver skapade fantastiska böcker med iPads. Jag tycker att klassrummet ska vara en plats där alla känner att de lyckas, vilket jag har sett att digitala hjälpmedel verkligen bidrar med. Att arbeta med digitala verktyg inspirerar och motiverar eleverna. Då många av mina kollegor visat nyfikenhet inför mina digitala arbetssätt ser jag det som självklart att hjälpa och inspirera kollegor att utmana sig själv i sitt IT-användande, något jag fått ytterligare möjlighet att göra då jag fått förtroende att vara IT-pedagog på skolan, avslutar Tove.

- Det är glädjande att Gällivares satsning på digitala verktyg och utbildning kring dessa nu har lett till att en av våra duktiga lärare har nominerats till Guldäpplet. Tove är en inspirationskälla för alla oss andra i att utveckla ny teknik som stöd för våra barn och elevers lärande, säger Eva Martinsson, förvaltningschef barn-, utbildning- och kulturförvaltningen.

Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg den 27 september, kl. 14.30 på Lärarscenen. Den slutliga vinnaren presenteras måndagen den 29 oktober på Skolforum & Framtidens Lärande, Stockholmsmässan i Älvsjö.

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

- Årets nominerade till Guldäpplet visar i praktiken hur undervisningen och lärande kan utvecklas i skolan genom att ta tillvara de digitala möjligheterna. Erfarenheterna från de nominerade är viktigare än någonsin nu i höst, när de nya styrdokumenten som betonar frågan om digital kompetens börjar gälla, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Mer information om priset och årets samtliga nominerade: diu.se/guldapple

Foto: Daniel Olausson/Media Tales 

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund