2024-03-08 08:07Pressmeddelande

Restvärmen i fokus vid Gällivare kommun och LKAB:s studiebesök vid tomatodlingen i Frövi

Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) och Birgitta Larsson (S) i växthuset i Frövi.Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) och Birgitta Larsson (S) i växthuset i Frövi.

En delegation från Gällivare Kommun och LKAB har besökt WA3RM:s hundratusen kvadratmeter stora växthusprojekt i Frövi. Studiebesöket var ett led i förberedelserna inför byggnationen av LKAB:s demonstrationsanläggning i Gällivare för produktion av fossilfri järnsvamp med Hybritteknologin  och som enligt planerna ska uppföras inom några år. En anläggning som kommer att generera stora mängder restvärme som kan användas och återvinnas på olika sätt.

- Otroligt stort och imponerande! Det här är ett fantastiskt exempel på en lyckad industriell symbios som bidrar till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle, säger Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP).

Tillsammans med kommunalrådskollegan Birgitta Larsson (S), representanter för LKAB, Gällivare Energi och Inlandsbanan besökte de anläggningen i Frövi, där 8 000 ton tomater ska odlas årligen med hjälp av restvärme från ett närliggande pappersbruk.

- Vi är här för att se och lära hur aktörerna har gjort i just det här projektet. Särskilt intressant är det att lyssna in hur alla parter gemensamt har arbetat med förankring och medskapande för att skapa social acceptans kring etableringen i Frövi, säger Jeanette Lundqvist, hållbarhetsstrateg på LKAB.

Gällivare kommun arbetar med en översyn hur man kan kraftsamla för att på ett effektivt sätt möta de olika möjligheter och utmaningar som den gröna omställningen innebär och studiebesöket i Frövi har gett mycket inspiration.

- Det har varit otroligt givande och intressant att få ta del av den process som ligger bakom etableringen i Frövi och hur samarbetet mellan olika parter har gjort det hela möjligt. Samtidigt har vi fått en bra bild av hur en framtida anläggning i Gällivare kan se ut, säger kommunalrådet Birgitta Larsson. 

WA3RM har sedan tidigare inlett ett arbete med att undersöka möjligheterna att använda delar av restvärmeströmmarna från LKAB:s demonstrationsanläggning till livsmedelsproduktion i någon form.

- Vi ser stor potential till spännande och viktig industriell symbios inte bara i anslutning till LKAB:s kommande anläggning för produktion av järnsvamp, utan i hela norra Sverige med anledning av de verksamheter som nu växer upp som en följd av den gröna omställningen, säger Roger Hansson, regionansvarig för Wa3rm i norra Sverige. 

- Det finns oanade möjligheter till nytänkande i cirkulär industriell utveckling i Sverige. Vi har stora förhoppningar att kunna bidra i den gröna omställningen och visa att restvärme är världens största outnyttjade energiresurs, med en oerhörd potential att förändra vårt sätt att exempelvis producera livsmedel i norra Sverige, säger WA3RM:s vice vd Fredrik Indebetou.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Roger Hansson, regionansvarig norra Sverige, WA3RM AB, 070-266 26 90

Henrik Ölvebo, kommunalråd, 073-065 22 47

Birgitta Larsson, kommunalråd, 070-328 55 66


Om Gällivare kommun

Strax norr om polcirkeln ligger en plats som präglas av en stark gemenskap. Här går byarna, kulturen och språken över gränser och enar. Här svetsar urkraften samman och naturtillgångarna bidrar till internationellt företagande och Sveriges framgång. Vår största tillgång är människorna. Människorna som står stadigt i platsens unika kulturarv med blicken fäst på en spännande framtid. Och vi behöver bli fler. Just nu riktas världens blickar mot Gällivare när gruvnäringen investerar miljardbelopp för att göra en grön omställning av industrin. Det skapar framtidstro, stolthet och jobb. Vi bygger som aldrig förr. Nyligen invigdes Kunskapshuset som har uppmärksammats internationellt för sin unika design. Vi har skapat en friidrottsarena och en toppmodern is- och evenemangsarena. Vi bygger bostäder och vi skapar ett av Sveriges största trähus som kommer att fyllas med 23 000 kvadratmeter kultur och aktivitet. Vårt läge och våra förutsättningar har fostrat oss i en anda där vi alltid behövt anstränga oss lite mer. Det har vi stor nytta av nu när vi bygger för framtiden och för dig som vill bli en del av vår gemenskap. Välkommen, welcome, buorisboahtem, bures boahtin, tervetullut, tervetuloa till Gällivare!