2023-05-03 08:23Pressmeddelande

Rekordmånga stadskärnor hyllar invånare med digital kampanj

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan.”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Foto: Daniel Steinberg

En stadskärna som sjuder av liv har aldrig varit viktigare. Där möten, känslor och nya bekantskaper sker, och gator och torg rymmer både butiker och strosande människor. Att invånarna och besökarna spelar roll för stadskärnans framtid – det är precis det Gällivare tillsammans med 51 andra städer runt om i landet vill lyfta i årets upplysningskampanj “Ingen puls utan din”. Antalet deltagande städer är nytt rekord för kampanjen.

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Startskottet till idén kom från Malmö Citysamverkans medlem Marie Strinnholm, som äger och driver butiken Popolino i Malmö. Bakom kampanjen står organisationen Svenska Stadskärnor som, tillsammans med sina medlemmar, arbetar för att öka medvetenheten om stadskärnans betydelse som tillväxtgenerator i samhället.

Kampanjen, som nu är inne på sitt tredje år, har i år rekordmånga medverkande städer - hela 52 stycken, vilket visar på hur viktig frågan om ett levande lokalsamhälle är.

- Att så många städer sluter upp för den här frågan är kraftfullt. Tillsammans kan vi skapa ett gemensamt fokus på en fråga som är viktig i alla städer i hela landet, säger Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor.

Ingen stad utan dig
I år ligger fokus på vardagens alla superhjältar – människorna som gör staden eller orten till en plats full av liv. För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper. Resultatet blir en visuellt tilltalande och digital kampanj som sätter strålkastarna på vardagens alla möten och riktar ett tack till invånarna. Kampanjen har tagits fram i samarbete med digitalbyrån We dig it i Örebro och kommer att lokalanpassas efter varje deltagande ort.

Konsumenternas val påverkar
Syftet med upplysningskampanjen är att hylla och tacka invånarna. Men samtidigt peppa och få alla att fundera över vad ens egen närvaro i stadskärnan betyder.

– Bakom varje verksamhet finns det alltid någon som brinner för sitt jobb och mötet med dig. Det här är något som vi tror ofta tas för givet, att en ort automatiskt är en plats full av liv. Men utan människor och engagemang finns det heller ingen stadskärna, säger Hanna Andersson, näringslivsutvecklare, Gällivare kommun.

Att handla lokalt, vistas i centrum och välja nära istället för långt bort kan bidra mer än vad man kan tro.

– Att handla lokalt är att handla hållbart, som alla kan vara med och påverka i olika grad. Och de positiva effekterna är många. För vad sägs om fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär? Det finns alla skäl i världen att älska och fortsätta besöka din stadskärna, fortsätter Hanna Andersson. 

Ingen puls utan din 2023 är tredje upplagan av ett nationellt initiativ för att belysa vikten av levande stadskärnor. 52 städer runt om i Sverige står bakom uppropet. Läs mer på svenskastadskarnor.se/ingen-puls-utan-din

För frågor och mer information, kontakta:
Hanna Andersson, näringslivsutvecklare, Gällivare kommun
hanna.andersson@gallivare.se
Tfn. 0970–818 264

Medverkande städer

 1. Boden
 2. Bollnäs
 3. Borås
 4. Eskilstuna
 5. Falun
 6. Gällivare
 7. Gävle
 8. Göteborg
 9. Helsingborg
 10. Hudiksvall
 11. Hässleholm
 12. Höganäs
 13. Kalmar
 1. Karlshamn
 2. Karlskoga
 3. Karlskrona
 4. Karlstad
 5. Kristianstad
 6. Kristinehamn
 7. Kävlinge
 8. Linköping
 9. Ljusdal
 10. Luleå
 11. Malmö
 12. Norrköping
 13. Nyköping
 1. Nynäshamn
 2. Nässjö
 3. Olofström
 4. Oskarshamn
 5. Ronneby
 6. Sala
 7. Sandviken
 8. Skellefteå
 9. Sundsvall
 10. Söderhamn
 11. Södertälje
 12. Sölvesborg
 13. Tranås
 1. Trelleborg
 2. Trollhättan
 3. Umeå
 4. Uppsala
 5. Vänersborg
 6. Vännäs
 7. Västervik
 8. Västerås
 9. Ystad
 10. Ängelholm
 11. Örebro
 12. Örnsköldsvik
 13. ÖstersundOm Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Närheten till naturen ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund