Regeringen har idag, 2 februari, fattat beslut om en ändring i förordningen om investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder, och därigenom kan extra investeringsstöd på som mest 447 miljoner kronor lämnas till kommunerna Gällivare och Kiruna. Förordningsändringen, som regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om, gäller att om en kommun står inför omfattande förändringar i sin fysiska samhällsstruktur har kommunen en möjlighet att söka ett högre investeringsstöd för byggandet av bostäder.
- Regeringens beslut underlättar för malmfältskommunerna att bygga de nya hyresbostäder som är nödvändiga för att klara stadsomvandlingen. Den omställning som Gällivare och Kiruna står inför innebär stora extra kostnader för kommunerna, LKAB och enskilda. Det är rimligt att staten ger ett extra stöd under sådana särskilda omständigheter. Det ökar också möjligheterna för Gällivare och Kiruna att få fram nya bostäder till en rimlig hyra. När hyresbostäder byggs med investeringsstöd innebär regelverket också att det sätts ett tak för hyrorna, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.
- Det är ett jättebra besked. En stor andel av lägenhetsbeståndet som behöver flyttas kommer ersättas med nya lägenheter med högre hyror. Med det här stödet kan vi få en lägre hyresnivå i det nya beståndet än vad vi annars skulle ha fått, säger Lars Alriksson, kommunstyrelsens ordförande.
- Det är positivt att regeringen lyssnar på kommunerna. Förhoppningen är att det här kan göra att man nu kan bygga så hyresnivån blir lägre än i en vanlig nyproducerad lägenhet, säger Jeanette Wäppling, kommunstyrelsens vice ordförande.
- Det är bra att regeringen försöker få en samlad bild över läget och redan presenterar konkreta förslag som stimulerar bostadsbyggandet. Vidare kommer vi diskutera de möjligheter och utmaningar som ligger framför oss. Under den rundtur vi kommer att genomföra i berörda områden kommer de få en tydlig bild över samhällsomvandlingen i Gällivare kommun, säger Henrik Ölvebo, kommunstyrelsens andre vice ordförande.
I både Kiruna och Gällivare pågår en stor stadsomvandling då delar av städerna flyttas till annan plats på grund av deformationer i marken orsakade av den gruvdrift som sker runt städerna. I Kiruna behöver omkring 6 000 personer flytta och i Gällivare omkring 3 200 personer.
Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.