Kommunstyrelsen har beslutat att anta en programskiss för Sjöparken. Programskissen visar förslag till parkstrukturen i grova drag där innehållet i respektive del kommer att fastställas under de närmaste månaderna.
Grunden till skissförslaget lades efter tre workshops med kommunmedborgare som genomfördes i våras.
De orangemarkerade områdena avser aktivitetsdelarna i parken där till exempel skatepark, småbarnslek, boulebana, bangolf, multiaktivitetsområde för alla åldrar samt hundrastgård med agility har föreslagits.
De rosamarkerade områdena avser kulturdelarna av parken där till exempel objekt från Svanparken i framtiden är föreslagna att placeras, med prydnadsplanteringar och rastplats med mera.
De olika grönmarkerade områdena avser parkytor av olika karaktär med gräs, prydnadsväxter, buskar och parkträd men även områden med ängskaraktär. Här ingår även bollplanen öster om Sjöparksskolan där förslaget är att behålla den ytan för spontanidrott och, som idag, plats för evenemang som exempelvis hundutställningar.
De blåmarkerade områdena avser våtmarksdelarna av parken där de båda tjärnarna ingår. Här är förslaget att skapa en växtlighet med karaktär av mosse och äng, med varsamhet, framförallt kring Junkkatjärn 2, för att inte störa befintligt djurliv.
- Vårt uppdrag är att utreda och planera området i Sjöparken och att utveckla det etappvis 2016-2018 med mål att skapa en attraktiv park för samtliga kommuninvånare och besökare, säger Agneta Nilsson Vaara, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.
För tillfället pågår arbete med att ta fram kompletta programhandlingar, vilka beräknas vara klara vid årsskiftet. Därefter vidtar ett systemarbete och vidare detaljprojektering.
- Projektet arbetar även med att ta fram en vinterplan för parken för att skapa en lockande utformning och aktiviteter även i snölandskap och kommunen ser en möjlighet till evenemang i parken även vintertid, avslutar Agneta.
Under sommaren ansökte projektet om och beviljades tidsbegränsat bygglov för en grillkåta som skulle uppföras under 2016. Beslutet överklagades och ärendet gick vidare till Länsstyrelsen som beslutat att avslå överklagandena.
Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.