2022-03-28 12:25Pressmeddelande

Pressinbjudan – Skissdagar för teamen i Visioner: i norr

29–31 mars är det skissdagar i Gällivare för de två utvalda teamen för Gällivares case i Visioner: i norr. Hur kan framtidens hållbara, inkluderande och vackra livsmiljöer se ut i Gällivare?

Gällivares case: ”Vallan i staden. Dundret, naturen eller stadskärnan. Hur skapar vi en attraktiv sammanhållen stad som lockar människor att komma hit och stanna?”.

Visioner: i norr är en utlysning som handlar om att få fram idéer på vad framtidens hållbara, inkluderande och vackra platser kan vara. Idéskisserna är ett sätt att samla kreativa tankar och idéer som kan vara ett inspel och fungera som inspiration i kommunens ordinarie processer.

Bakom Visioner: i norr står bland andra Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, genom Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.

Tid för media:
Onsdag 30 mars, kl. 12:45–13.15, Konferensrum Björnen, Kunskapshuset

Medverkande:
Team ”Of Public Interest”: Jonas Dahlberg, Joakim Lyth, Chiara Bugatti, Danae Valenza och Tobias Westerlund.

Team ”Barnens Visioner i Norr”: Carolina Wikström, Eva Alerby, Gustav Rygren, Jens Evaldsson, Max Goldstein, Anny Hägglöf, Anna Turdell och Cecilia Lindén.

Helena Klintström, processledare Visioner: i norr

Sofie Rynbäck, planeringssamordnare Gällivare kommun

Johan Eriksson Buhr, samhällsbyggnadsstrateg Gällivare kommun

Alexander Kult, särskild samordnare Gällivare kommun

 

Vid frågor, kontakta Sofie Rynbäck, tel: 0970-818 054.


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.