2019-01-07 11:45Pressmeddelande

Ny mötesplats för medborgardialog i Gällivare

null

Re:form är namnet på Gällivares nya informationscentrum, en mötesplats för allt som handlar om samhällets och kommunens utveckling – i förtid och nutid och framtid. Hit välkomnas alla; kommunmedborgare, utflyttare såväl som besökare och intresserade entreprenörer som sneglar på orten.

- En fysisk mötesplats mitt i centrala Gällivare innebär större möjlighet till en aktiv dialog kring allt som har med samhällsomvandlingen och kommunens utveckling att göra, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

Reformera platsen

Som namnet indikerar handlar det om att samhället omformas, att reformera Gällivare kommun. Men inte till vilket pris som helst.

– Vi vill ha med oss kommunmedborgarna på hela denna resa, det är ju allas vår plats vi lever och verkar på. Resan framåt kommer innefatta en rad spännande beslut, men också svåra vägval, där vi tillsammans måste hitta nya, innovativa lösningar för olika intressen att samexistera, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

– Vårt mål med den nya mötesplatsen är ökad tydlighet när det gäller information som därmed öppnar upp för en levande medborgardialog, säger Birgitta Larsson kommunstyrelsen.

Mitt i hjärtat av Gällivare

Mötesplatsens placering, i Norrskensgallerian och även med tillgänglighet direkt från parkeringen, gör att det är lätt att slinka in och ta del av vad som är på gång. Här kommer finnas interaktiva informationskanaler, spännande möten med olika kommuninnevånares syn på samhällsomvandlingen, samt ytor anpassade för barn och unga. Öppningen är planerad till början på 2019. I takt med att samhället utvecklas kommer även informationsplatsen Re:form att förändras och byta skepnad över året.

- Jag hoppas att man kommer hit dels för att få ta del av vad som är på gång, men också för att ventilera funderingar kring det som sker i vår kommun. Eller kanske bara för att möta andra medborgare och besökare i den framtidskommun som nu växer fram, säger Henrik Ölvebo kommunstyrelsen.

För mer information:

Utvecklingsenheten, Gällivare kommun

Tfn. 0970-818 000

post@gallivare.se

Ange: fvb utvecklingsenheten

Nyheterna ges ut av:

Gällivare kommunAvki logo

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund