2023-05-17 10:00Pressmeddelande

Nästa steg i den gröna omställningen är taget

Den digitala ansökan lämnas symboliskt över till Gällivare kommun. Fr.v. Alexander Kult, särskild samordnare på Gällivare kommun, kommunalrådet Birgitta Larsson och Jeanette Lundqvist, senior strateg för social hållbarhet på LKAB.Den digitala ansökan lämnas symboliskt över till Gällivare kommun. Fr.v. Alexander Kult, särskild samordnare på Gällivare kommun, kommunalrådet Birgitta Larsson och Jeanette Lundqvist, senior strateg för social hållbarhet på LKAB.

LKAB har lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen vad gäller ett miljötillstånd som är nödvändigt för att påbörja bolagets gröna omställning i Gällivare. Det innebär att det första steget i den gigantiska omställningen är taget och den börjar här i Gällivare.

Förutom fortsatt gruv- och förädlingsverksamhet omfattar LKAB:s ansökan bland annat etablering av en demonstrationsanläggning för produktion av koldioxidfri järnsvamp med vätgas enligt Hybrit-tekniken och ett nytt apatitverk för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller. En milstolpe har nu nåtts efter en lång tid med dialog, samråd, analyser och utredningar och nu går den gröna omställningen in i en ny fas.

- Ansökan om nytt miljötillstånd för LKAB:s verksamhet är viktig. Både för klimatet och Gällivares framtid. Det skapar nya gröna jobb inom industrin och samtidigt nya arbetstillfällen inom övriga områden däribland offentlig sektor. Allt detta sammantaget ger stora möjligheter för Gällivare kommun att växa, säger Birgitta Larsson, kommunalråd Gällivare kommun

- Vi ser Gällivare kommun som är en otroligt viktig intressent och vi vill göra den här resan tillsammans med kommunen. I och med att ansökan är inlämnad är det nu andra instanser som ska ta vid, bland annat Gällivare kommun men också andra myndigheter. Vi hoppas förstås på en smidig process där det sedan är möjligt att förverkliga det här första steget, säger Jeanette Lundqvist, senior strateg för social hållbarhet på LKAB. Klimatet låter inte vänta på sig och därför är det här så otroligt viktigt för oss som bolag!

LKAB uppger att detta är ett nödvändigt steg för att minska utsläppen inom den globala järn- och stålindustrin och samtidigt säkra tillgången till råmaterial som är nödvändiga för klimatomställningen. Första steget i LKAB:s omställning till produktion av pellets till koldioxidfri järnsvamp börjar som sagt i Gällivare. LKAB:s mål är att vara uppe i en produktion motsvarande cirka 5,4 miljoner ton per år i början av 2030-talet.

HYBRIT är en gemensam satsning av SSAB, LKAB och Vattenfall. En satsning för att utveckla tekniken för en fossilfri värdekedja från gruva till stål. Initiativet har potential att minska Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent.Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Närheten till naturen ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund