2020-04-23 06:00Pressmeddelande

LKAB bryter mot samarbetsavtalet

null

Boendemiljön i Malmberget blir sämre och sämre och de boende är hårt drabbade och den senaste förhandlingen med LKAB ledde inte till enighet. Kommunen står därmed fast och menar att LKAB bryter mot samarbetsavtalet när man avvecklar i utvecklingsområdet.
- Vi har nått vägs ände gällande förhandlingen. Vi förväntar oss nu att LKAB tar sitt ansvar för helheten på Östra Malmberget, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande vid Gällivare kommun.

Samarbetsavtalet tecknades 2012 och säger att Östra Malmberget är ett utvecklingsområde. När samarbetsavtalet tecknades så var tanken att Östra Malmberget skulle utvecklas men istället har problemen med sprickbildningar och andra olägenheter bara blivit större. Stora delar av området har försvunnit och cirka 100 hushåll är redan inlösta. Det finns helt enkelt inte möjlighet att ha kvar Östra Malmberget som ett utvecklingsområde.

- De som idag bor kvar är hårt drabbade, utvecklingsområdet har förvandlas till en miljö som kantas av sprickor, stängsel och rivna hus. De boende vittnar om miljöstörningar som skalv, slukhål, damning och återkommande vattenavbrott, säger Jeanette Wäppling (V), andra vice ordförande i kommunstyrelsen vid Gällivare kommun.

Kommunen anser att LKAB ska behandla de 140 kvarboende hushållen likvärdigt och ska ge samma ersättning som på övriga avvecklingsområden; marknadspris, plus 25% eller ny fastighet.

Utifrån de avtal som tecknades 2012 om Östra malmberget som utvecklingsområde har kommunen planerat för kommunal service i form av förskola, skola samt kollektivtrafik. I dag har delar av området avvecklats och 50 procent av det planerade elevunderlaget har därmed försvunnit.

- Det finns inte längre förutsättningar för att Östra Malmberget ska kunna erbjuda en attraktiv boende- och vistelsemiljö som vidmakthåller viktiga samhällsfunktioner, säger Birgitta Larsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen vid Gällivare kommun.

Gällivare kommun anser att det är av stor vikt att de boende blir behandlade likvärdigt. Kommunen kommer därför fortsätta driva på förhandlingen att Östra malmberget inte längre är ett utvecklingsområde utan istället blivit ett avvecklingsområde.

Kontakt:

Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande vid Gällivare kommun.
Telefon 073-065 22 47

Birgitta Larsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen vid Gällivare kommun.
Telefon 072-598 84 75

Jeanette Wäppling (V), andra vice ordförande i kommunstyrelsen vid Gällivare kommun.
Telefon 070-985 24 50

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund