2022-03-01 15:00Pressmeddelande

Landshövdingen vill hjälpa Gällivare

#lottafinstorp
#landshövdingLandshövding Lotta Finstorp och kommunledning under kommunbesöket

Under tisdagen gjorde landshövding Lotta Finstorp sitt första kommunbesök i Gällivare.
Förutom rundtur blev hon informerad om Gällivares framtidsplaner och de hinder som finns för att kommunen ska kunna växa.
- Jag tror att jag skulle kunna vara till hjälp, säger landshövdingen.

Lite drygt ett år har hon varit Norrbottens landshövding och kommunbesöken är ett sätt lära känna sitt län och första mars var det Gällivares tur.
Och det var en imponerad landshövding som återvände till residensstaden.
- Det är så vackert här. Jag skulle faktiskt kunna bo här. Allting är så nära, säger hon.

Gällivare är inne i en stadsomvandling men också i en expansion som saknar motstycke i och med satsningen på fossilfritt stål och världens största vätgasanläggning. Kommunen måste växa med 3000 invånare.
Landshövdingen träffade kommunledningen under besöket och blev informerad om vilka möjligheter, utmaningar och svårigheter Gällivare står inför.
Ett av problemen är att det tar tre timmar med flyg till Stockholm, något som landshövdingen reagerade på.
- Det är en timme för långt utifrån det avtal som finns med trafikverket. Det är mindre bra om man ska få människor att flytta hit. Jag hoppas jag kan hjälpa till med det.

Landshövdingen tror överhuvudtaget att hon kan vara till hjälp för Gällivare i den gröna omställningen.
- Vi har pratat idag om att jag skulle kunna samla de kommunalråd som just nu har liknande problematik och tillsammans uppvakta regeringen.


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.