2020-05-14 11:47Pressmeddelande

Kultur- och eldsjälsstipendiater

null

Ungdom-, fritid- och kulturutskottet har den 8 maj beslutat att årets kulturstipendiat är konstnären Miriam Vikman. Miriam är född 1988 i Koskullskulle, bosatt i Gällivare och har ateljé i Malmberget sedan september 2015. Miriam har en gedigen utbildning från olika konstskolor och har deltagit i flertalet utställningar men också haft egna s.k. separatutställningar.

Motiveringen lyder enligt följande:

Miriam är en mycket aktiv konstnär med en bred kunskap och lång erfarenhet trots sin ålder.

Hon experimenterar med olika material och intresset för samhällsomvandlingen speglar hennes motiv.

Miriam har fått många utmärkelser och visar att det bara är början till en fortsatt lång karriär för att lyfta kommunen som inspirationskälla. Hennes mod att våga uttrycka sina åsikter oavsett om det finns glädje eller sorg gör henne till en mycket spännande konstnär med stor potential att skapa många intressanta verk och utställningar i framtiden.

Eldsjälsstipendiet

Ungdom-, fritid- och kulturutskottet har den 8 maj beslutat att Ellen Lundgren - Finska Klubben m.fl. organisationer och aktiviteter hon deltar i är årets eldsjälsstipendiat.

Motiveringen lyder enligt följande:

Ellens stora och fantastiska engagemang i många föreningar och andra tillfällen gör henne till en person som varenda förening och sammanhang både behöver och vill ha. Hennes stora hjärta, där alla får vara med och ta sin plats, hennes förmåga att utveckla idéer, organisera aktiviteter, dra in resurser och mycket mer, gör Ellen till den värdiga eldsjälsstipendiat hon är.

För mer information kontakta:

Jerker Johansson, Kultursamordnare Vuxen och Kulturskolan, Gällivare kommun

Tfn. 0970-81 87 12

jerker.johansson@gallivare.se

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund