Kommunledningen har den 28 augusti 2019 träffat statssekreterare på Näringsdepartementet i Stockholm med ansvar för ägarstyrningen av statliga bolag, däribland LKAB. Syftet med mötet var att framföra de synpunkter som Gällivare kommun har angående situationen i den pågående samhällsomvandlingen med fokus på östra Malmberget.
Från Gällivare kommun deltog kommunalråden Jeanette Wäppling och Birgitta Larsson samt kommunchef Mats Pettersson och samhällsbyggnadschef Lennart Johansson.
- Det är viktigt för oss att säkerställa att ägaren till LKAB har information om de förhållanden som råder och kunskap om det ansvar vi har som kommun inför våra kommunmedborgare, säger Birgitta Larsson, kommunalråd.
- Vi har tidigare träffat alla boende i östra Malmberget och fört en bred dialog om situationen. Det är viktigt att dessa synpunkter blir kända, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.
Huvudbudskapet är att östra Malmberget inte är ett lämpligt område att bo i. Enligt det samarbetsavtal som parterna tecknade 2012 definierades östra Malmberget som ett utvecklingsområde. På grund av LKABs ändrade planer och brytning ändras förutsättningarna för området och endast en liten del av det ursprungliga området blir kvar.
En arktisk småstad i världsklass
Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.
Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.
Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.