2018-03-23 10:20Pressmeddelande

​Gällivares nya multiaktivitetshus

null

Arkitekten Michael Green har presenterat en mer utvecklad version av planerna för multiaktivitetshuset. Planerad byggstart är sommaren 2018 och beräknas vara klart årsskiftet 2021/22.

Gällivares nya multiaktivitetshus blir en arena för bland annat idrott, simhall med äventyrsbad, bio, bibliotek och musik.

- Vi är nu ett steg närmare målet. Det känns verkligen som att han har hittat rätt. Det blir ett hus med många mötesplatser mellan generationer och mellan många olika intressen. Det vore fantastiskt med en invigning till Lilla VM 2022, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

- Det är intressant att följa hur arbetet med multiaktivitetshuset växer fram. Det här kommer att bli en fantastisk byggnad och speciellt glad är jag över att arkitekten Michael Green accepterade inbjudan att klättra på både klätterväggen och isklätterväggen när vi inviger huset, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

- Framtidstro! Multiaktivitetshuset är ett viktigt projekt som skapar framtidstro och förutsättningar för ett attraktivare Gällivare. Michael Green har på ett fantastiskt sätt konkretiserat projektmålen. Mötesplatsen Multiaktivitetshuset blir sannolikt Sveriges största träbyggnad när den står klar 2022. En hållbar mötesplats för framtiden, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Henrik Ölvebo.

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund