2019-01-30 10:40Pressmeddelande

Gällivares nya friidrottsarena byggs av YIT

null

På uppdrag av Gällivare kommun har YIT tilldelats en totalentreprenad för nybyggnation av kommunens nya friidrotts- och idrottshall. Kontraktsvärdet uppgår till omkring 130 miljoner SEK.

På uppdrag av Gällivare kommun har YIT Sverige AB tilldelats en totalentreprenad som avser projektering och nybyggnation av kommunens nya friidrotts- och idrottshall. Friidrott är populärt bland kommunens ungdomar och mot bakgrund av detta satsas nu på en ny arena.

- Från kommunens sida ser vi mycket positivt att få två nya idrottshallar i en energisnål arena i klass Miljöbyggnad Silver. Det blir en friidrottshall i Junior-SM-klass för elva olika grenar dimensionerat för 585 personer och en idrottshall som ersätter Hedskolans gamla gymnastiksal. Inom arenan byggs även en spegelsal samt ytor för artistisk gymnastik och styrka/rörlighet. Det kommer även att byggas en skumgrop för hoppträning - bra träning för Gällivares freeskii-åkare under barmarkssäsong. Det är jättekul att sporter som friidrott, gymnastik och freeski nu ska få egna lokaler, säger Bo-Göran Bäckfors, projektchef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Gällivare kommun.

YIT har sedan tidigare gedigen erfarenhet av att bygga denna typ av sportanläggningar. Utöver projekteringen omfattar själva byggnationen framförallt ett större mark- och grundläggningsarbete samt inredning- och installationsarbete.

- Vi är stolta över förtroendet att tillsammans med Gällivare kommun få skapa och främja ungdomsidrotten, en insats som bidrar till stadsutvecklingen. Vi ser fram emot att påbörja det nya samarbetet med Gällivare kommun och hoppas att vi i framtiden hittar fler samarbetsformer. YIT har under de senaste åren haft en stark lokal närvaro då vi genomfört flertalet komplexa infrastrukturprojekt på en marknad som ser fortsatt god ut. Därför är vårt nästa stega i den lokala satsningen att etablera ett YIT-kontor i Gällivare från och med januari 2019, säger Mattias Sandlund, Regionchef för infrastrukturverksamheten i region norr.

Projekteringsarbetet påbörjas omgående och byggnationen planeras starta under våren 2019. Friidrotts- och idrottshallen förväntas färdigställas under hösten 2020.

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund