2022-06-20 13:40Pressmeddelande

Gällivare kommun avbryter upphandlingen av multiaktivitetshuset

MultiaktivitetshusetMichael Green är arkitekt tillsammans med MAF arkitektkontor.

Gällivare kommun avbryter upphandlingen för byggande av multiaktivitetshuset.

– Vi har fått in anbud men tyvärr är prisnivån så hög att det inte är försvarbart att anta anbudet, säger Dan Johansson, tillförordnad förvaltningschef på Gällivare kommun.

Vi hade förhoppningar att kunna teckna avtal men så var inte möjligt. Detta betyder att tidplanen för projektet kommer att påverkas vilket vi beklagar, fortsätter Dan Johansson.

Bristande konkurrens i byggbranschen i Malmfälten tillsammans med det rådande världsläget med stigande materialpriser och osäkra leveranser kan vara orsaker till att anbuden blev högre än planerat.

Projektet fortsätter dock under sommaren och hösten med att gjuta bottenplattan till den nedersta våningen. Entreprenör för detta arbete är redan kontrakterad. Under tiden för detta arbete kommer kommunens projektavdelning att genomföra en ny upphandling för att komma vidare i projektet.

Hittills har arbetena gått enligt plan ekonomiskt med undantag för det pålnings- och bergförankringsarbete som avslutas inom kort. Problem med bergkvalitén har gjort att man varit tvungna att borra betydligt djupare än planerat vilket har resulterat i högre kostnad.

Multiaktivitetshuset är tänkt att innehålla lokaler för verksamheter inom fritid och kultur såsom till exempel äventyrsbad, bowling, sporthall, bio, black box och bibliotek. En stor del av huset är en ersättning av det som försvinner i Malmberget.

 

Kontakt:
Frågor kan ställas till Marcus Zetterqvist, tf förvaltningschef samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen marcus.zetterqvist@gallivare.se

 

 Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Närheten till naturen ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.