2020-04-03 12:00Pressmeddelande

Dundret tar samhällsansvar – stänger för säsongen

null

Dundret stänger skidanläggningen för säsongen från i morgon lördag 4 april.

Beslutet fattades vid ett extrainsatt styrelsemöte efter en uppmaning från Region Norrbotten att alla skidanläggningar bör stänga med anledning av coronapandemin.

Alla innehavare av säsongskort kommer att kompenseras för stängningen.

- Det var inget lätt beslut att fatta, men alla aktörer måste i det extremt ansträngda läget som vi befinner oss i ta sitt ansvar för att inte sjukvården ska kollapsa, säger Alexander Kult, vd för Dundret.

- Vi förstår att många blir jättebesvikna, påsken och hela april månad är ju av tradition årets mest eftertraktade månad för alla skidåkare, men vi vill absolut inte riskera att belasta sjukvården i onödan genom att fortsätta ha anläggningen öppen, säger Jeanette Wäppling, styrelseordförande i Dundret Gällivare Fjällanläggningar AB.

Region Norrbotten har de senaste dagarna vädjat till alla skidanläggningar att stänga, dels för att inte riskera smittspridning när många människor samlas, men också för att skidåkningen riskerar att belasta akutsjukvården med benbrott och andra allvarliga olycksfall.

- I det här allvarliga läget kliver vi fram och tar vårt samhällsansvar även om det känns jättetråkigt att stänga när säsongen är som hetast och förhållandena som absolut bäst, men jag är övertygad om att våra gäster förstår beslutet, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret.

Dundret var på väg mot en rekordsäsong när det gäller liftkortsförsäljningen när stängningsbeslutet fattades. Enligt branschorganisationen SLAO:s riktlinjer behöver ingen återbetalning av säsongskort ske eftersom mindre än en tredjedel av säsongen återstår, men Dundret kommer ändå att kompensera sina innehavare av säsongskort.

- Vi har haft ett fantastiskt stöd från alla skidälskare under vår första säsong som anläggningsägare och som tack för det så kommer vi att erbjuda alla säsongskortsinnehavare en rabatt för liftkorten till nästa vinter när vi nu är tvingade att stänga, säger Jeanette Wäppling.

Vilka ekonomiska konsekvenser stängningen får för Dundret är ännu inte klart.

- Det kommer absolut att innebära ett ekonomiskt tapp när säsongens bästa månad försvinner, men med tanke på den allvarliga kris som hela världen kastats in i med anledning av coronasmittan så känns det för dagen som en sekundär fråga. Nu är det absolut viktigaste alla, såväl enskilda medborgare som företag tar sitt ansvar och följer de anvisningar som myndigheterna ger, säger Alexander Kult.

För mer information:

Alexander Kult, 0970- 818 260

VD Dundret Gällivare Fjällanläggningar AB

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund