2019-11-07 15:33Pressmeddelande

​Årets Nyföretagarkommun 2019

null

Gällivare är en av åtta kommuner i landet som är nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2019. Finalisterna tävlar om en prissumma på 100 000 kronor. Pengar som får användas för att lyfta och stimulera det lokala nyföretagandet. Bakom utmärkelsen står Visma och NyföretagarCentrum. Priset delas ut för femtonde året i rad, på mässan Eget företag, den 8 november i Stockholm.

De åtta kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från i januari 2018 till och med den 30 juni.

- Jag som ny VD för Gällivare Näringsliv AB är glad att näringslivet i Gällivare uppmärksammas och i detta fall nyföretagande. Nya företag behövs både i befintliga branscher men även i nya kommande för att skapa ett hållbart och konkurrensmässigt näringsliv, säger Roger Hansson.

Roger Hansson

Roger Hansson, VD Gällivare Näringsliv.

I ett pressmeddelande säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som hjälper blivande och nya företagare med vägledning i drygt 200 svenska kommuner så här;

- Att det startas många nya företag i en kommun är ett tydligt tecken på att man har lyckats i arbetet med att uppmuntra och inspirera människor att förverkliga sina idéer och drömmar. Ett viktigt syfte med det här priset är att rikta ljuset mot kommuner som är framgångsrika på det här området och få fler att vilja följa efter.

De nominerade (i respektive kategori) till priset Årets Nyföretagarkommun 2019 är:

  • Gällivare (landsbygdskommun, ej nära en större stad)
  • Åre (landsbygdskommun med besöksnäring)
  • Vaxholm (pendlingskommun nära en storstad)
  • Västerås (större stad)
  • Knivsta (pendlingskommun nära en större stad)
  • Enköping (långpendlingskommun nära en större stad)
  • Varberg (mindre stad/tätort)
  • Simrishamn (pendlingskommun till mindre tätort)

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund