2024-02-28 10:46Pressmeddelande

Äntligen dags för Lilla VM i Gällivare

Två av Lilla VMs sex tävlande grenar representeras i en kollagebild, ishockey och handboll.Arrangörsklubben Malmbergets AIF står redo att välkomna över 600 ungdomar och 250 volontärer till tävlingens sex olika grenar. På fredag kväll invigs Lilla VM med bland annat sång, dans och stipendieutdelning.  

Till helgen blir det full aktivitet i Gällivare kommuns arenor och hallar när den anrika ungdomstävlingen Lilla VM arrangeras. Tävlingen, med rötter från 1958, pågår i dagarna tre och invigs på fredag kväll med bland annat sång, dans och stipendieutdelning.  

– Jag ser fram emot återupplivandet av Lilla VM i dess fulla skala. Det är ett viktigt event för kommunen och framförallt för ungdomsidrotten, både i och utanför Gällivare, säger Tim Zedig, förvaltningschef Ungdom, fritid och kulturförvaltningen.

Arrangörsklubben Malmbergets AIF står redo att välkomna över 600 ungdomar och 250 volontärer till tävlingens sex olika grenar. Nytt för i år är att friidrotten deltar som en del i Lilla VM i Gällivare. En utvidgning som möjliggörs tack vare den toppmoderna anläggningen Nya Sporthallen. Dessutom är friidrottstävlingarna för första gången öppen för deltagare utanför Norrbotten, vilket innebär att Lilla VM även lockar deltagare från Västerbotten, Nordnorge och Nordfinland.
– Det är fantastiskt roligt att vi kan återuppta Lilla VM och att vi dessutom kan erbjuda plats till friidrotten eftersom att vi har nya anläggningar. Jag tycker att vi har mötts av en positivitet och ett stort stöd inom samhället, folk har ställt upp och hjälpt till med allt från smått till stort, Eva Wänelöf Lilla VM general.

Lilla-VM:s rentré i Gällivare är efterlängtad efter pandemin och brist på lämpliga lokaler. För att säkerställa ett smidigt och framgångsrikt genomförande av Lilla VM tecknades ett samarbetsavtal mellan Gällivare kommun och MAIF i början av året. Avtalet, som sträcker sig fram till 2026, är en del av Gällivare kommuns och MAIF:s gemensamma engagemang för ungdomsidrott och samhällsutveckling. Båda parter räknar med att Lilla VM 2024 kommer att bli ett evenemang som stärker idrotten och gemenskapen i stort.

Kontakt:
Tim Zedig, Fövaltningschef Ungdom, fritid och Kultur
0970- 81 82 75

Eva Wänelöf, Lilla VM general
070-509 32 01

Invigning- och tävlingsprogram för Lilla VM



Om Gällivare kommun

Strax norr om polcirkeln ligger en plats som präglas av en stark gemenskap. Här går byarna, kulturen och språken över gränser och enar. Här svetsar urkraften samman och naturtillgångarna bidrar till internationellt företagande och Sveriges framgång. Vår största tillgång är människorna. Människorna som står stadigt i platsens unika kulturarv med blicken fäst på en spännande framtid. Och vi behöver bli fler. Just nu riktas världens blickar mot Gällivare när gruvnäringen investerar miljardbelopp för att göra en grön omställning av industrin. Det skapar framtidstro, stolthet och jobb. Vi bygger som aldrig förr. Nyligen invigdes Kunskapshuset som har uppmärksammats internationellt för sin unika design. Vi har skapat en friidrottsarena och en toppmodern is- och evenemangsarena. Vi bygger bostäder och vi skapar ett av Sveriges största trähus som kommer att fyllas med 23 000 kvadratmeter kultur och aktivitet. Vårt läge och våra förutsättningar har fostrat oss i en anda där vi alltid behövt anstränga oss lite mer. Det har vi stor nytta av nu när vi bygger för framtiden och för dig som vill bli en del av vår gemenskap. Välkommen, welcome, buorisboahtem, bures boahtin, tervetullut, tervetuloa till Gällivare!