2016-01-20 15:15Nyheter

TOP och LKAB bygger i Gällivare

null

TOP bostäder och LKAB startar nu upp ett pilotprojekt på kvarteret Dansaren i Gällivare. Detta är en del av ersättning för avveckling av TOP bostäders bestånd på 36 lägenheter på Torget i Malmberget.

TOP bostäder och LKAB ska nu bygga 22 nya lägenheter med tillhörande carports på kvarteret Dansaren. Det blir till största del tvåor och treor i det nya huset på Strömgatan i centrala Gällivare.

Detaljplanen har vunnit laga kraft och byggstarten är till sommaren med beräknad inflyttning sommaren 2017. 18 januari presenterade LKAB de ersättningsprinciper som kommer att gälla framöver. Hyresgäster som inte äger en fastighet blir ersatta med trappning av hyran.Hyrestrappningen börjar med nuvarande hyra första året och trappas sedan upp i sju år.

- Det här blir ett första pilotprojekt kopplat till de ersättningsprinciper LKAB nyligen presenterade. Det går att komma fram fortare än vi tänkt oss och spaden är i backen redan till sommaren, säger Stig Eriksson, ordförande, TOP bostäder.

- Lite längre fram kommer vi presentera nästa projekt för på något sätt ska det som ska avvecklas i Malmberget återinföras i Gällivare, säger Esa Norojärvi, VD, TOP bostäder.

LKAB kommer att vara byggherre och upphandlar entreprenör för bygget.


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund