2016-10-21 11:45Nyheter

​Sparbanken Nord vill vara med och bygga framtidens Gällivare

null

Det är redan 15 år sedan som Hans Heikki, kontorschef för Sparbanken Nord i Gällivare, packade sina golfklubbor och flyttade hit.

- Jag tävlade i golf på den tiden och närheten till golfbanan gjorde att Gällivare var det bästa alternativet för mig. Numera blir det mindre tid på golfbanan men mer tid med dottern som hunnit bli åtta år, berättar Hans Heikki.

Det går inte att ta miste på Hans Heikkis engagemang för sitt arbete. Han berättar att banken växer i volym hela tiden. I dagsläget är det omkring 60 % av företagen och 60 % av privatpersonerna i Gällivare som är Sparbanken Nords kunder.

- Vi kan erbjuda bra villkor men framför allt tror jag att vi blivit så pass stora för att vi har möjlighet och vågar ta lite risker. Vi är inte så styrda av regelverk och kan göra mer individuella bedömningar. Men det som kanske ger mest ringar på vattnet är att våra kunder ser att vi ger tillbaka till deras samhälle, berättar Hans.

Under vårt samtal blir det tydligt att Hans är stolt och glad över det samhällsengagemang som Sparbanken Nord har. Varje år investerar banken tio procent av sin vinst i aktiviteter och projekt som gynnar samhällsutvecklingen och bidrar till att göra Gällivare till en bra plats att leva i. Det handlar till exempel om insatser för näringsliv, kultur, idrott och föreningar.

- Om jag själv får bestämma ser jag gärna att vi blir ännu mer delaktiga i arbetet med att bredda näringslivet, till exempel genom att utveckla besöksnäringen här. En del av Gällivares framgång är att vi har ett starkt fundament i basindustrin. Det ger oss en stabil ekonomisk grund att stå på men om vi tänker större kan Gällivare fortsätta att utvecklas ytterligare. Vi har redan otroligt duktiga entreprenörer här men det finns plats för ännu fler och ju mer vi samarbetar desto bättre blir vi, säger Hans Heikki med eftertryck.

Ett annat område som ligger kontorschefen varmt om hjärtat är kultur. Han berättar att Sparbanken Nord redan har ett samarbete med kulturskolan men där vill de nog göra ännu mer. Kultur är viktigt för samhället, menar han.

Och hur ser Hans Heikki på framtiden? Det första han tar upp när vi ställer frågan är att han känner att det finns en stark framtidstro hos bankens kunder.

- Jag blir så glad när jag märker att många här i Gällivare framför allt ser alla möjligheter som finns. Man tror på framtiden och vill vara med och påverka. Jag har inte upplevt det lika starkt på andra platser där jag bott.

Sparbanken Nord tror att Gällivare går en positiv utveckling till mötes. Om tio år mår ortens företag fortsatt bra och ett nytt samhälle har växt fram. Hans Heikki spår att lägenhetspriserna kommer att fortsätta att öka något. Det leder till att fler vill äga fastigheter vilket gynnar ett ökat bostadsbyggande, något som kommunen verkligen behöver.

- Jag tror att vi måste fortsätta att lyssna på de människor som bor här. Vad behöver barn, ungdomar och unga vuxna för att må bra? Hur går det för företagen och vad behöver de? Genom att vara lyhörda för olika behov och önskemål kan vi tillsammans fortsätta bygga det samhälle där min dotter vill bo när hon är vuxen, avslutar Hans Heikki. 

- Den globala bank- och finanssektorn har inte det bästa ryktet sedan 2009. Sektorn har byggt upp en parallellt universum med ekonomiska modeller, finansiella transaktioner och produkter som skapas och är obegripliga för majoriteten av människor, säger Gällivare kommuns utvecklingschef Andreas Hinzer och fortsätter:

- Desto bättre är det att se att det fortfarande finns jord- och verklighetsnära mindre banker som är styrbara på grund av deras struktur och som verkligen satsar på social utveckling i samhället. Och det är mycket bra för oss alla att det finns i Gällivare!

Nyheterna ges ut av:

Gällivare kommun Avki logo Gellivare Lapland


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund