2014-11-10 14:28Nyheter

Nytt industriområde skapar ett starkare näringsliv

null

Först kom industriområdet Vuoskojärvi 1 som blev en stor succé bland både lokala och externa företag. Och nu är det dags för etapp två med 20 nya industri- och företagstomter.

Under första delen av 2015 kommer infrastrukturen att byggas för Vuoskojärvi 2 och i slutet på nästa år kommer industriområdet att stå färdigt.

- Intresset har varit jättestort och företagare står på kö för en tomtplats. Det är både små och stora företag som vill bygga och det känns jätteroligt, säger Ulf Hedman förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Han berättar att samhällsomvandlingen har två sidor, dels innebär det en stor sorg för människor som måste flytta men även nya möjligheter för näringslivet med alla nybyggnationer som sker.

- Det nya industriområdet är mycket positivt för näringslivet i Gällivare och trycket är stort.

Fyra till fem tomter har även reserverats för handelsetableringar vid E10, precis vid Lakkapää.

- Det är viktigt att även satsa på de säljande verksamheterna och där har vi också flera företag som står på kö.

Kjell-Åke Johansson, VD på Expandum är positiv till utbyggnaden av industriområdet.

- Det har alltid varit högt tryck på tomter och det är bra att vi får fler. Nu kan vi få ett kluster av företag som kan samarbeta och dra nytta av varandra.

Mia Edin, VD på Företagsbolaget tycker det är viktigt att det frigörs fler tomtmarker.

- Vi har löst de mest skriande behoven till de lokala företagen. Nu märker vi ett stort tryck från företag i andra delar av Sverige, men även från utlandet.Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund