2016-02-12 11:19Nyheter

​Nya Aitik: Expansion 45

null

Boliden visade ett starkt resultat 2015 trots att sjunkande metallpriser påverkade verksamheten signifikant. Bolidens Aitikgruva i Gällivare kommer nu att öka sin produktion från 39 till 45 miljoner ton per år.

För Gällivare betyder det att den största privata arbetsgivaren kan fortsätta med en stabil verksamhet som står på en ekonomiskt solid grund.

Inte bara LKABs men också Aitiks expansion påverkar samhället. Därmed är också Bolidens Aitikgruva en aktiv del i kommunens samhällsomvandling.

- Det krävs en ännu mer intensiv dialog med Aitik. Att hitta en sund balans mellan en fysisk märkbar gruvutveckling och en attraktiv samhällsutveckling för alla medborgare är ingen enkel utmaning, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

- Både 2015 års resultat och satsningen på Aitik 45 visar styrkan i ett bolag som ligger i den absoluta framkanten i sin bransch, säger Lars Alriksson, kommunalråd.

Aitiks verksamhetschef Björn Koorem välkomnade förslaget med ett intensivare samarbete i framtiden.

- Vi måste synka oss ännu bättre, det är transparens och trovärdighet som gäller, även om vår informationspolitik måste följa det regelverk som styr börsen, säger Björn Koorem.

Bolidens senaste kvartalsrapport finns nu på: www.boliden.com

Nyheterna ges ut av:

Gällivare kommun Avki logo Gellivare Lapland


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund