2014-12-15 15:46Nyheter

Lantmäteriet växer i Gällivare

null

Med samhällsomvandlingen behövs muskler för att kunna ro i hamn all planering och genomförande av bland annat ny infrastruktur och bostäder. Nu utökar Lantmäteriet sin arbetsstyrka och efter årsskiftet flyttar de in i nya lokaler.

Lantmäteriet har redan ett litet kontor i Gällivare med fyra anställda. Men med samhällsomvandlingen behövs en större styrka för att kunna hantera trycket i Malmfälten. Att rekrytera har dock inte varit det lättaste.

- De som är anställda hos oss är lantmätare och ingenjörer. Det har under lång tid varit svårt att rekrytera kompetent personal eftersom det inte finns någon utbildning i Norrbotten. Den som fanns på Luleå tekniska universitet lades ner och närmaste utbildningsorter är Stockholm och Lund, säger Torbjörn Berglund, regionchef.

Han berättar att det är brist på lantmätare i hela Norrbotten och att det är extra viktigt att rekrytera personal med den utveckling som stads- och samhällsomvandlingen innebär för Kiruna och Gällivare.

- Allt ställs på sin spets när man inte hittar den kompetens som behövs. Under de närmaste 15-20 åren har vi väldigt mycket jobb eftersom bostäder, lokaler och infrastruktur som vägar, kraftledningar med mera ska fram i både Kiruna och Gällivare.

Det har varit krisläge på Lantmäteriet och Torbjörn Berglund berättar att det inte har varit lätt att se ljuset i tunneln, men efter sommarens rekryteringskampanj ändrades förutsättningarna.

- Vi fick otroligt bra gensvar och har verkligen arbetat hårt med att även marknadsföra orten och allt spännande som händer med samhällsomvandlingen. Vi har lyckats anställa sex personer och nu är vi ett starkt team på tio personer.

Hanna Winsa är funktionschef i Malmfälten och hon tycker det är skönt att det har löst sig med rekryteringen. Hon återvände hem till Gällivare 2012 för att börja arbeta på Lantmäteriet.

- Jag bodde sex år i Umeå och Luleå och flyttade hem på grund av jobbet, men jag ångrar mig inte utan trivs jättebra.

Lantmäteriet har inte haft så stor bemanning i Gällivare sedan början på 80-talet och det är en mix av hemvändare och inflyttade som börjar arbeta på Energiplan 3 efter nyår och Torbjörn Berglund utlovar en stor inflyttningsfest.

- Det här är en positiv nyhet för både Gällivare och Lantmäteriet och det ska vi självklart fira.


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund