2016-04-07 16:04Nyheter

Internationella affärsmöjligheter för Gällivare

null

Gällivare kommuns utvecklingsenhet har arrangerat en besöksresa för österrikiska industriförbundet tillsammans med Företagsbolaget, Visit Gellivare Lappland och Falcks Omnibuss Gällivare AB.

Lördag 2 april anlände representanter från det österrikiska industriförbundet Burgenland till Gällivare. 22 deltagare från 12 olika industribranscher besökte Gällivare och Kiruna under fyra dagar. Målet med informations- och aktivitetsresan var att fördjupa samarbetet mellan utländska och lokala företag inom industrin, besöksnäringen och kulturbranschen.

De besökande företagarna var från branscher som finanssektorn, bergteknik, laserteknik, bil och motor, speciallösningar inom metall, livsmedel, elektronik, LED, renrums- samt fönster- och ventilationsteknik.

En del av de besökande företagarna har redan affärsrelationer med Sverige och en del tror att det finns en stor potential för dem i landet. Särskilt inom ventilation, livsmedel och bergteknik.

- Industrin, gruvorna och naturen är imponerande. Man tror inte att det finns en så pass avancerad och mycket väl utvecklad industriverksamhet i den nordligaste delen av Europa. Potentialen kan man se direkt. Det är mer än bara intressant, säger Dr. Ingrid Puschautz-Meidl, VD för industriförbundet Burgenland.

Gruppen besökte LKAB och lokala företag i Gällivare men även Icehotel och rymdcentrum i Kiruna. Ett informationsmöte med analys om Malmfältens och Norrbottens nuläge och framtid med efterföljande diskussion avrundade besöket.

- Vi kom direkt överens att intensifiera vårt samarbete. Jag vet att det finns produkter i Malmfälten och hela Norrbotten som har exportpotential. Det är egentligen en enkel strategi men som vi måste jobba vidare med. Det krävs vilja och uthållighet för att skapa regionalt samarbete mellan olika aktörer, säger Andreas Hinzer, utvecklingschef Gällivare kommun. 

Nyheterna ges ut av:

Gällivare kommun Avki logo Gellivare Lapland


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund