2016-10-04 16:41Nyheter

Gammalt bidrar till nya Gällivare

null

Gällivare kommun och LKAB bjöd in till gemensam pressträff när det var dags för att flytta det första av 30 kulturhus på grund av samhällsomvandlingen. Huset som stått i Malmberget sedan 1911 får nu sin nya adress på Solbacken i Koskullskulle. Dagen bjöd också på visning av nya bostadsområden på olika platser i vad som ska bli det nya Gällivare.

Stora delar av Malmberget måste avvecklas i och med samhällsomvandlingen som redan pågått i 60 år med att områden har avvecklats eller flyttats.

- Det känns bra att vi gör det här gemensamt och att vi bygger ett attraktivt samhälle tillsammans. LKAB är viktigt för Gällivare kommun då de är en av de största arbetsgivarna och kommunen som samhälle är viktigt för LKAB då det är här deras personal bor och ska trivas, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

- Det är ett paradigmskifte att vi gör det här tillsammans, vem kunde tro det för några månader sedan, säger Stefan Hämäläinen, direktör samhällsomvandlingarna LKAB.

Största flytten hittills

Flytten av 30 kulturhus är den största hittills i Malmfälten. Den kommer att göras i två etapper där cirka hälften flyttas i år. Kulturbyggnaderna bevaras och erbjuder samtidigt bostäder i ett äldre bostadsbestånd med lägre hyresavgifter än i nybyggnationer. Flytten av kulturbyggnaderna med 86 bostäder är bara en liten del av det som måste ske. För att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalm, måste stora delar av samhället flyttas i säkerhet. I Malmberget berörs 3 200 personer, 2 000 bostäder och 250 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor ska byggas upp på nytt igen.

2000 nya bostäder

Nya bostadshus byggs runt om i hela Gällivare kommun och särskilt i vissa utvalda områden. Efter en gedigen medborgardialog konstatarerades det att det är i tre områden man önskade utveckling och förtätning; fjällnära, centrumnära och strandnära. I dagsläget finns det detaljplaner för cirka 2000 bostäder på gång där stor del redan vunnit laga kraft. Senast antogs detaljplanen för norra Repisvaara i kommunfullmäktige den 3 oktober.

- Samhällsomvandlingen ger oss unika möjligheter då två samhällen blir ett. Centrum blir mer attraktivt och aktivt med mer liv och rörelse. Efter den här processen kommer Gällivare komma ut som en mer attraktiv stad och LKAB som ett starkare företag, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

- Det känns otroligt bra att visioner och utvecklingsplaner äntligen börjar konkretiseras. Det här är början! Snart kommer än fler byggkranar pryda stadsbilden, säger Henrik Ölvebo, kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Ingen kunde ana att gruvbrytningen skulle pågå än idag. Därför byggdes samhället mer eller mindre på malmen. Nu drygt 100 år senare måste samhället avvecklas och den närbelägna orten Gällivare kommer att utvecklas och förtätas. Butiker kommer att få en ny adress, barnen kommer gå en annan väg till skolan och skidspåren får nya slingor. 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund