2014-04-09 08:37Nyheter

Gällivare dominerade UF-mässan

null

Nervositet, spänning, glädje, tårar och chock. Det var många känslor i omlopp när Kitchen Support UF gång på gång fick kliva upp på scen för att motta priser i flera kategorier.

– Det är helt sjukt, jag fattar ingenting, säger Hanna Apelqvist som även tog en andraplats som årets säljare.

Det är ingen tvekan om att det var Gällivare som dominerade årets UF-mässa 18-19 mars i Luleå. Kitchen Support, No Mess och Sov Gott UF blev flerfaldigt belönade och glädjen var stor på mässans sista dag. På tisdagen invigdes UF-mässan och på kvällen var det dags för middag med underhållning och prisutdelning. Kitchen Support UF var först upp på scen av Gällivareföretagen när de vann första pris för bästa företagsamma bild på Instagram. Några kategorier senare stod det klart att de även vunnit tredje pris för bästa webb.

– Vi trodde aldrig vi skulle vinna pris för vår webb, det kom som en chock. Det vi har satsat på var att vinna tävlingen på Instagram. Vi har delat ut flyers på Gällivare Vintermarknad, informerat om tävlingen på Välkommaskolan och Facebook, säger Melinda Gundmalm.

No Mess UF vann pris för bästa webb och de var lika chockade som Kitchen Support UF när de gick upp på scen för att motta publikens jubel. Deras produkt heter ”Spinny” och är en kabelsnurra som ser till att kabeln inte trasslar sig.

– När vi skulle starta UF-företag såg vi till vår egen vardag och problemet med trassliga sladdar. Vi hittade en produkt i Kina som löste det problemet och importerade den till Sverige. Vi kommer att fortsätta med No Mess, antingen som UF-alumner, enskild firma eller aktiebolag, säger Fanny Nyberg och tillägger att de aldrig trodde på vinst för bästa webb, men att de är jätteglada över priset.

Kitchen Support UF tävlade med sin produkt ”Smöris” som är en smörförpackning som är enkel att öppna och stänga samt har en inbyggd skärbräda. Deras idé grundar sig i att de vill erbjuda innovativa produkter för att underlätta konsumenternas vardag.

– Vi vill fortsätta utveckla fler produkter, men just nu koncentrerar vi oss på ”Smöris”. Det finns även en tanke om att göra om den för till exempel leverpastej.

Årets mässa var en succé och på onsdag eftermiddag samlades alla ungdomar framför scenen för den sista prisutdelningen. Kitchen Support UF var det företag som fick motta flest priser och de kommer även att få åka till Stockholm och tävla i SM 26-27 maj.

– Det är helt otroligt att vi ska få åka till SM! Det var vårt mål hela tiden, men vi blev jättechockade när vi fick reda på att vi verkligen ska få åka. Det var därför det var så mycket tårar på scen, säger Hanna Apelqvist.

Under UF-mässan i Luleå Energi Arena deltog 112 företag som drivs av 296 gymnasieelever från hela Norrbotten. Ung företagsamhet är en utbildning i företagande och under ett läsår får de driva sina egna företag från start till avveckling.

 


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund